Ivo Pospíšil
8. října 2011 • 04:00

Gólman Rytych je jedním z mála světových profesionálů: Florbal mě teď živí

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
Kapitán Vrána o pátých mistrovských oslavách v Třinci v řadě: To se nikdy neomrzí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve svých čtyřiadvaceti letech si vydělává jen florbalem. Jako unikát mezi Čechy i jako jeden z mála hráčů – profesionálů na světě. „Z platu se toho moc ušetřit nedá, ale moje náklady to pokreje,“ říká brankář David Rytych, jenž ve své třetí sezoně ve Finsku chytá za tamějšího mistra SSV Helsinky. Nahradil zde údajně nejlepšího gólmana světa a sám teď chystá jít v jeho stopách.



Kdo chce hrát fotbal, musí často počítat s tím, že u toho bude chodit i do práce. Nikoliv však český brankář David Rytych. Zaprvé ještě stále studuje a zadruhé mu teď díky angažmá u úřadujícího finského mistra chodí každý měsíc na účet výplata.

„Vzhledem k finským cenám toho ale moc neušetřím. Ani české pivo si tam nekupuji, jak je drahé,“ směje se blonďatý brankář. „Na nájem mi to však stačí, vyžiji z toho. Kdybych si chtěl vydělat víc, šel bych hrát do Švýcarska,“ dodává Rytych, jenž před rokem vychytal s reprezentací bronzové medaile na MS. V Helsinkách, tedy paradoxně ve městě, kde i nyní působí jako profesionál po boku ikon světového florbalu.

David Rytych v dresu české reprezentaceFoto Barbora Reichová Sport

Ačkoliv už není mezi svými krajany jediným, který dostává v tomto amatérském sportu zaplaceno, představuje Rytych příkladový unikát.

Mladíka, jenž se díky zahraničním studijním programům (stále totiž ještě studuje v Seinäjoki na škole Mezinárodního obchodu) a florbalovým dovednostem dostal z SSK Future až do jednoho z nejlepšího klubu planety.

„Helsinky jsou o level výš než jiné týmy. Tréninky i spoluhráči jsou tu daleko kvalitnější. Tady se musí v každém zápase makat na sto procent,“ popisuje Rytych, který do týmu přišel jako náhrada za údajně nejlepšího brankáře světa Henriho Toivoniemiho.

„Hodně mě tu s ním srovnávají a finští experti umí být dost kritičtí. Já si to ale i tak užívám, hrát v takovémto klubu je pro mě pocta,“ netají splněný sen rodák z Prahy.

S klubem má zatím podepsanou jednoletou smlouvu, s hráči komunikuje anglicky a velké město plné tramvají, autobusů či metra mu vyhovuje. „Bydlím dokonce na ostrově na okraji Helsinek. Mám blízko pláž a lesy, líbí se mi, jak je to tam všechno čisté,“ popisuje Rytych.

„Když jsem přijel v létě, tak se tam i lidé normálně koupali. Možná to také někdy zkusím. Už jsem se naučil i chodit pravidelně do sauny. Co mi ale chybí je klasický český chleba,“ říká k severskému životu.

A dokonce se snaží učit i těžkou finštinu, kterou používá v nejvyšší nouzi během zápasu, při udělování pokynů. „Aby kluci věděli, když třeba za ně zabíhá hráč a tak,“ objasňuje ke svým speciálním kurzům.

„Už jsem u učebnice Finština 3 a tam jsou teprve strašné věci. Samé výjimky a chytáky,“ dodává český brankář, který by si pak rád ještě v budoucnu vyzkoušel angažmá ve Švédsku. „Severské země mi asi vyhovují,“ usmál se na závěr Rytych.

David Rytych v dresu finského florbalového týmu SSV Helsinky
David Rytych v dresu finského florbalového týmu SSV Helsinky

Vstoupit do diskuse
1

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud