Ivo Pospíšil
13. prosince 2014 • 10:00

Prolomí dvanáctileté prokletí? Češi porazili na MS Finsko jen jednou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Plzeň - Mladá Boleslav: Viktoria přidává třetí zásah, na přední tyči uklidil míč do sítě Chorý
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:1p. Bruins slaví postup! Pastrňák rozhodl v prodloužení
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z GÖTEBORGU | Prohráli s nimi před dvěma lety ve čtvrtfinále, před čtyřmi roky v semifinále…a chcete jít dál? Proč ne, jen se připravte, že v téhle bilanci najdete jen dva úspěšné pokusy. Dvaatřicet utkání v historii sehráli čeští florbalisté proti Finsku, ale jen dvakrát se radovali. „Tyto statistiky vyznívají hrozně, ale bere se v nich i dávnější historie,“ upozornil obránce Michal Podhráský. Šanci změnit tohle prokletí budou mít dnes v semifinále letošního MS (13.00).



Tahle čísla vyznívají jako brutálně odstrašující zkušenost: 32 zápasů, 27 proher, 3 remízy. 2 výhry. Z toho jen jediná výhra byla na mistrovství světa.  Bojovat o to, aby se opakovala senzace z roku 2002, kdy porazili v základní skupině Finy (4:3), budou dnes v semifinále letošního světového šampionátu čeští florbalisté v Göteborgu.  

Češi o semifinále: Finové mají neskutečný presink
Video se připravuje ...

„Samozřejmě jsou favoriti a statistiky vyznívají hrozně, ale tam se počítá i ta dávnější historie, kdy týmy opravdu nebyly vyrovnané. Teď tu máme pět kluků ze Švédska, já se také snažím ve Finsku nějak prorazit a kluci z české ligy jsou na vysoké úrovni. Já myslím, že to je reálné,“ říká obránce Michal Podhráský.

Je to tak. Už před začátkem turnaje čeští florbalisté vyhlašovali, že chtějí vyhrát základní skupinu, aby šli do pavouka, kde právě v semifinále narazí na Finy. Ať je to totiž jak chce a Finové jsou jakkoliv velkým favoritem, stále to nejsou Švédi, kteří jsou doma a o nichž se mluví, že hrají úplně jinou dimenzi florbalu.

Nejdůležitější zápas šampionátu

„Je to nejdůležitější zápas toho šampionátu. Dělali jsme postupné kroky, semifinále byl náš cíl, takže ho určitě chceme zvládnout. Ještě večer jsme měli o Finsku poradu. Trenéři připravili video a už to je jenom na nás na hřišti, jak ty detailní pokyny budeme plnit,“ doplnil Podhráský.

Do utkání po dvouzápasové přestávce zřejmě zasáhne už i Tomáš Kafka, který vystřídá Jana Baráka. „Myslím, že to už není na mě. Já jsem si svoji roli splnil a jsem rád, že se mi to povedlo. Teď ale přichází Bolkovy zápasy, ve kterých se ho pokusím maximálně podpořit. Když všechno půjde podle plánu, tak já se už do brány nedostanu a v neděli si pověsíme na krk nějakou medaili,“ vzkázal Barák s tím, že sám ví, že teprve nyní začíná turnaj dostávat pravé grády.

„Říká se, že florbal je sport čtyř týmů (Švédsko, Finsko, Česko, Švýcarsko). Ty čtyři se teď dostaly do závěrečné fáze a rozdají si to. A já doufám, že budeme lepší než Fini a že ten zápas zvládneme. To by pak byla strašná euforie,“ dodal Barák.

Semifinále s Finskem je na plánu dnes od 13.00.



Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud