17. dubna 2017 • 18:20

Praha vládne florbalu! Chodov obhájil titul, mezi ženami slaví Herbadent

Autor: iSport.cz, iSport.cz, ČTK, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tituly z florbalových extralig zůstaly v Praze. Tým Chodova obhájil v pražské O2 areně loňský titul, když si v Superfinále poradil s mírně favorizovanou Mladou Boleslaví 3:1. V ženském finále si vedly lépe florbalistky Herbadentu, které zdolaly Vítkovice 6:2. Mužské finále sledovalo 11 237 diváků, na předešlém ženském jich bylo přes osm tisíc.



Chodov obhájil titul, rozhodl v závěru

"Nečekal jsem, že to bude tak opatrný zápas celou dobu. Myslel jsem, že se do toho Boleslav po začátku dostane, ale přišlo mi, že hráli až moc opatrně. My jsme hráli z pevné obrany, čekali jsme na chyby a proměnění nějaké šance," řekl autor vítězné branky Tomáš Sýkora.

Lépe vykročili do zápasu Středočeši, kteří se v sedmé minutě ujali vedení. Po rychlém brejku Mladé Boleslavi sice Sýkora zblokoval Curneyho přihrávku na volného Krajcigra, ale balónek se vrátil ke kanonýrovi Středočechů, který přesnou ránou překonal Baráka. Za 130 vteřin bylo vyrovnáno, když Bauera prostřelil z levé strany Pražan.

Na další trefu se pak čekalo dlouho. Mladá Boleslav byla nebezpečnější, ale Barák pochytal šance Grubera i Pluhaře. Bauera prověřil nebezpečnou střelou od mantinelu nejproduktivnější hráč základní části Dóža. Stav se nezměnil ani ve druhém dějství, v kterém velkých šancí ještě ubylo a kralovali oba brankáři.

V 47. minutě mohl otočit skóre utkání Tyl, ale Bauer si s jeho zakončením zblízka poradil. Pak po Kotlasově střele odražené od zadního mantinelu netrefil odkrytou branku Pražák. Na druhé straně nezamířil přesně Zakonov.

Florbalisté Chodova jsou nadále vládci florbalové extraligyFoto ČTK

V 53. minutě se sice Chodov radoval po Dóžově dorážce do posunuté branky, ale sudí Černý s Janouškem po prvním použití videozáznamu v soutěži rozhodli, že gól nepadl. Za Mladou Boleslav mohl udeřit z brejku tísněný Krajcigr, avšak neuspěl. Rozhodla tak Sýkorova střela od levého mantinelu, na kterou nedokázali v šancích Středočechů odpovědět Krzyžanek ani Gwuždž.

Mladá Boleslav, která vyhrála základní část s rekordními 63 body, tak ani napodruhé v superfinále neuspěla. Před dvěma roky podlehla Střešovicím 6:7 po samostatných nájezdech. "Měli jsme ambice titul udělat. Navíc jak zápas probíhal, tak jsme k tomu měli víc než blízko. Měli jsme to naprosto ve svých rukách," prohlásil trenér Mladé Boleslavi Jan Pazdera.

"Věděli jsme, že Chodov nastoupí s pasivní hrou. Bohužel jsme nedokázali být aktivnější a proměnit příležitosti. Myslím, že jsme si těch vyložených vytvořili o něco málo víc. Chodov byl připravený na jeden moment a ten jim vyšel," dodal Pazdera.

"Byl to pro nás strašně těžký zápas. Boleslav je vynikající tým, který to potvrzoval celou sezonu. Nám v průběhu zápasu ještě nějací další hráči vypadli, museli jsme bojovat v deseti jedenácti lidech. Tomu jsem přizpůsobil taktiku a jsem rád, že nám vyšla. Je to hlavně zásluha kluků," prohlásil trenér Chodova David Podhráský.

Superfinále play off Tipsport superligy florbalistů v pražské O2 areně:

Mladá Boleslav - Chodov 1:3 (1:1, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 7. Curney (Natov) - 9. Pražan (Dóža), 54. Sýkora (Pražan), 60. Dóža. Rozhodčí: Černý, Janoušek. Vyloučení: 0:1. Bez využití. Diváci: 11.237.

Konečné pořadí superligy v sezoně 2016/17:

1. Chodov, 2. Mladá Boleslav, 3. Tatran Střešovice, 4. SC Vítkovice, 5. Bulldogs Brno, 6. FBC Ostrava, 7. Panthers Otrokovice, 8. FbŠ Bohemians, 9. Sparta Praha, 10. Sokol Pardubice, 11. FBC Liberec, 12. Kanonýři Kladno.


Ženské superfinále pro Jižní Město, zdolalo Vítkovice

Z titulu v nejvyšší soutěži se po čtyřech letech opět radují florbalistky pražského Herbadentu. Nejúspěšnější ženský celek v historii tohoto sportu v Česku zdolal v dnešním superfinále v pražské O2 areně obhájkyně triumfu z Vítkovic 6:2 a získal osmý titul.

Ostravanky přitom do zápasu vstupovaly jako jasné favoritky. Vždyť byly nejen obhájkyněmi titulu, ale i suverénními vítězkami základní části a týmem, jenž v play off ani jednou nezaváhal. Naopak Herbadent se o místo v boji o zlato musel přetahovat s Chodovem až do nejzazšího sedmého zápasu. To však jako by udrželo jeho hráčky v zápasové bdělosti. A ve finále byly zprvu lepší.

A také dravější, obzvlášť rychlonohá Kubišová byla k nezastavení. Když si Šupáková po pár minutách hry špatně zpracovala na půlce přihrávku, uzmula jí skákavý míček a sólo zakončila švihem do horního rohu. Podobným způsobem pak uzavřela opatrnou úvodní část: výhoz gólmanky Christanové ji našel u mantinelu, odkud se prodrala k úspěšné ráně, i když byla faulována.

Vítkovičtí trenéři na mdlý začátek zareagovali stažením hry na dvě formace a efekt se dostavil ihned. Modrý tým přimkl svého soka k jeho brance, jenže dnes nejvíc bojoval s proměňováním šancí. Před polovinou duelu trefila Niemcová ze šesti metrů místo odkryté branky jen tyčku.

Vítězka Superfinále Billá: Oslavy? Někdo to musí mladé naučit
Video se připravuje ...

Do hry vrátila Vítkovice Michaela Šponiarová, která přihrávku k pravému mantinelu přeposlala tahem nad rameno Christianové. A pár vteřin po začátku třetí části mohlo být vyrovnáno. Ferenčíková po kombinaci na jeden dotek vyzvala ke gólu Kieckovou, ta však bekhendem úplně sama před prázdnou brankou minula.

Naopak celek z Jižního Města vsítil dvě trefy z ničeho. Čapková si našla zbloudilý míček a poslala jej do snadno do sítě, ještě lehčí úlohu měla Billá, před níž vyplula ve volném prostoru u pravé tyčky nahozená přihrávka. Stačilo jí jen jemně doťuknout.

Obhájkyně titulu se přesto nevzdaly a Ferenčíková v přesilovce střelou pod břevno korunovala svůj výborný výkon. Víc šancí však její spoluhráčky neproměnily. A Kubišová z brejku završila hattrick i nečekanou zlatou jízdu svého týmu sezonou, kterou pak podtrhla gólem při vítkovické power play matadorka Billá.

Superfinále play off extraligy florbalistek v pražské O2 areně:

1. SC Tempish Vítkovice - Herbadent FK Jižní Město 2:6 (0:2, 1:0, 1:4)

Branky a nahrávky: 36. M. Šponiarová (Martináková), 53. Ferenčíková (M. Šponiarová) - 7. Kubišová, 18. Kubišová (Christianová), 42. Čapková (Hermannová), 50. Billá (Procházková), 58. Kubišová, 60. Billá. Rozhodčí: Kostinek, Reichelt. Vyloučení: 1:2. Využití: 1:0. Diváci: 8072.

Konečné pořadí extraligy v sezoně 2016/17:

1. FK Jižní Město, 2. Vítkovice, 3. Chodov, 4. FBC Ostrava, 5. FbŠ Bohemians, 6. FBC Liberec, 7. Židenice, 8. Jičín, 9. FBS Olomouc, 10. Sokol Královské Vinohrady, 11. Panthers Praha, 12. Elite Praha.

Florbalisté Chodova jsou nadále vládci florbalové extraligy
Florbalisté Chodova jsou nadále vládci florbalové extraligy

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve florbale 2022

Program a výsledky Skupiny Česká nominace

Mistrovství světa ve florbale 2022 proběhne ve dnech 5. - 13. listopadu ve Švýcarsku. Letošní šampionát je čtrnáctý v historii, triumf nakonec obhajují Švédové.

Články odjinud


Články odjinud