4. září 2020 • 09:28

Startuje futsalová liga. Sparta prošla třeskem, Chrudim s novým názvem

Autor: apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po dlouhých téměř šesti měsících znovu vyběhnout k soutěžnímu zápasu. Po předčasně ukončené minulé sezoně startuje v pátek nový ročník nejvyšší futsalové soutěže. Velkými změnami prošla Sparta, ale například také Teplice. Chrudim, která bude nastupovat pod novým názvem, se bude muset obejít bez Michala Mareše, který se rozhodl ukončit svou bohatou kariéru.



Datum 8. března 2020. Den, kdy se naposledy hrála 1. FUTSAL liga. Teplice si tehdy poradily s Hodonínem (8:1) a Sparta v derby přejela Slavii 11:2. Vzápětí byla soutěž přerušena kvůli pandemii koronaviru a následně ji Výkonný výbor Svazu futsalu ČR na zasedání k 15. dubnu 2020 ukončil.

„Vítězem ročníku byl vyhlášen FK ERA-PACK Chrudim s možností účasti v UEFA Futsal Champions League 2020/2021, pokud se bude soutěž organizovat. Sestupujícími týmy do druhé ligy jsou FC Tango Hodonín a 1. FC Nejzbach Vysoké Mýto,“ objevilo se na ligovém webu.

To je ale minulost. Dnes, tedy v pátek 4. září, se rozběhne nový soutěžní ročník nejvyšší futsalové soutěže, a to i s nováčky Rapidem Ústí nad Labem a žabinskými Vlky Brno.

Během téměř na den přesně šestiměsíční odmlky se toho událo vskutku mnoho. Sparta, která zahájí sezonu na palubovce nováčka z Ústí nad Labem, prošla velkým třeskem. Mistr ze sezony 2018/2019 obměnil prakticky celý kádr. Tým posílili Benjamin Tušar, Jiří Vokoun, Antonín Hrdina, Angellot, William, Azem Brahimi a Jaroslav Slavík. Odešli naopak hvězdní Wilde, Tomáš Drahovský, Tihomir Novak, Mladen Kocič, Gabriel Rick, Libor Gerčák, ale i Michal Seidler.

Šestinásobný nejlepší futsalista ČR bude, spolu s Rickem, nastupovat za plzeňský Interobal. „Je to pro mě nová výzva. V Plzni jsou lidé, které dobře znám, s některými kluky už spolu dlouho hrajeme v reprezentaci. Líbí se mi na Plzni, že jdou vlastní cestou, chtějí jen české a slovenské hráče, což je velmi dobře. Minulou sezonu hráli pod trenérem Markem Kopeckým pěkný futsal,“ uvedl Seidler.

Velkou obměnou prošly také Teplice. Odešlo několik futsalistů, navíc budou mít nového trenéra. Tím je Španěl Eloy Alonso. „Přípravu jsme zakončili s dobrými pocity. Tým tvrdě pracoval, abychom dokázali adaptovat nové hráče. Jsme stále v růstové fázi, mnoho hráčů ještě není v optimálním stavu, protože se připojili později, ale všichni se opravdu těší na zahájení sezony,“ uvedl kouč Svarogu.

Chrudim bez partnera v názvu

Historicky nejúspěšnější český celek Chrudim ohlásil během pauzy také velkou změnu. Týká se jeho názvu, ve kterém od nové sezony nebude figurovat ERA-PACK. Nově bude východočeský klub hrát pod hlavičkou FK Chrudim. „V současné době klub nemá titulárního partnera a z toho důvodu jsme se rozhodli pro cestu neutralizace názvu,“ prozradil prezident František Tichý.

Chrudim vstoupí do sezony soubojem s Českými Budějovicemi, tedy svým posledním protivníkem z předešlého ročníku. Tehdy duel opanovala 12:1. „Chceme pochopitelně začít dobře. Jak jsme mohli vidět minulou sezonu, každý bod i v základní části může být pro konečné umístění nesmírně důležitý a my jich chceme uhrát nejvíce,“ řekl trenér Východočechů Felipe Conde.

Pod vedením Davida Filingera vstoupí do sezony Slavia, kterou čeká souboj s Mělníkem. „Předpokládám, že soupeř bude hlavně poctivě bránit. Na zápas se pečlivě připravíme, bez ohledu na protivníka je první utkání vždy důležité vyhrát,“ uvědomuje si kouč červenobílých.

I kádr „sešívaných“ doznal určitých změn. „Co se týká odchodů, tak nejcitelnější je určitě ztráta Martina Směřičky. Ať už z hlediska hráčského, tak i z hlediska charakterového. Byl to jednoznačně nejlepší zahraniční hráč, který v klubu působil. Pak tu máme i odchod pivota Marka Radovanoviče. Co se týká příchodů, tak přišel zkušený hráč Daniel de Souza a mladý slovensky reprezentant Filip Vaktor,“ shrnul kapitán Jan Homola.

Ani start nejvyšší futsalové soutěže se nevyhne opatřením kvůli koronaviru. Kluby musejí dodržet nastolená pravidla shrnutá v Protokolu zvláštních opatření a Pravidlech proti šíření nemoci COVID-19. Co se týče fanoušků, při vstupu na utkání jim bude měřena teplota. Pokud bude někomu naměřeno více než 37°C, nebude do haly vpuštěn. Zároveň pak během utkání musejí mít nasazené roušky. 

Program 1. kola futsalové ligy

Pátek 4. září (20:00)
Chrudim – České Budějovice
Plzeň – Liberec
Slavia – Mělník
Vlci Brno – Teplice
Česká Lípa – Helas Brno (20:30)

Sobota 5. září (20:30)
Ústí nad Labem - Sparta

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud