Michal Koštuřík
13. ledna 2018 • 09:59

První sok házenkářů na EURO: Španělsko sází na rekordmana a Guardiolu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z CHORVATSKA | Z posledních pěti šampionátů třikrát na bedně. Stačí? Sílu házenkářského Španělska, dnešního prvního protivníka českého týmu na EURO v Chorvatsku, nejlépe dokládají medaile. A také jména zaměstnavatelů jednotlivých hráčů. Všechno top kluby. „Trošku omladili, ale kvalita zůstala,“ uvedl český kouč Jan Filip.



Byť mužstvo kouče Jordiho Ribery prochází generační výměnou s výhledem na olympijské hry 2020, zůstává obrem a jedním z favoritů turnaje. Češi pro ně mají být chutný předkrm před hlavním chodem. „Vynikají vysokou taktickou vyspělostí,“ podotkl druhý reprezentační trenér Daniel Kubeš. „Jejich velmi kvalitní hráči jsou schopní se v herních situacích rozhodovat správně. To je nejsilnější stránka Španělů,“ doplnil.

„Los Hispanos“ čili Hispánci, jak se výběru z Pyrenejského poloostrova přezdívá, dorazili do Varaždínu naplněni motivací. Mají v plánu napravit páté místo na loňském MS a neúčast na olympiádě v Rio de Janeiro. Zároveň světoví šampioni z roku 2013 obhajují stříbro z předchozího EURO. To je turnaj, který dosud nikdy v historii nevyhráli. V galerii úspěchů se blyští „jen“ čtyři stříbra a dva bronzy. Takže další výzva.

V kádru zůstává i po odchodu několika mazáků prvotřídní jakost. „Možná už nejsou jako dřív, ale pořád mají top hráče a ten mančaft funguje,“ vystihl Ondřej Zdráhala, střední spojka ze švýcarského St. Gallenu. V čele španělské kavalerie stojí šestatřicetiletý veterán z Barcelony Raúl Enterrios, poslední hrající pamětník světového titulu v roce 2005. Dnešní duel pro něj bude 44. na mistrovství Evropy, čímž vyrovná rekord svého bratra Alberta. „Turnaj může vyhrát hodně týmů. Rok od roku je to složitější, naši protivníci jsou stále silnější,“ uvedl Enterrios, nejužitečnější hráč minulého EURO v Polsku.

Osobnosti tradičního favorita hledejte i v bráně. Dvojice Gonzalo Perez de Vargas- Rodrigo Coralles patří k elitě. Nechává zapomenout na legendárního golema Arpáda Šterbika, jemuž závěrečná nominace unikla. Své nástupce označil za nejlepší gólmany na světě. „Už jsem získal stříbro a bronz. Chci být na pódiu také na konci tohoto mistrovství,“ prohlásil Gonzalo Perez de Vargas, opora FC Barcelona. Do Chorvatska nevzal kouč Ribera ani Víctora Tomáse, jedno z nejlepších evropských křídel poslední dekády. Bývalý kapitán týmu pak jeho rozhodnutí veřejně kritizoval.

Současnost patří jiným. Třeba sourozencům Danielovi a Alexovi Dujšebajevovým, potomkům slavného střelce Talanta Dujšebajeva. „Jsou mladí, ale velmi kvalitní,“ podotkl Filip. Defenzivu drží Gedeon Guardiola a Virran Morros. „Na levém křídle je Rivera. Na spojkách Enterrios, Sarmiento. To jsou výborní a zkušení hráči,“ upozornil Filip. Tři křídla Španělé před vrcholem sezony vyměnili, ovšem o sílu a nejvyšší ambice nepřišli. „Trošku omladili, ale na zásadních pozicích mají vynikající hráče,“ dodal český trenér.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud