28. ledna 2018 • 22:23

Zdráhala byl nejlepším střelcem ME, do ideální sestavy se ale nedostal

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český kapitán Ondřej Zdráhala se stal nejlepším střelcem mistrovství Evropy házenkářů v Chorvatsku. Čtyřiatřicetiletá spojka švýcarského St. Gallenu vstřelila v sedmi utkáních na turnaji 55 branek a o 12 gólů porazila dánskou hvězdu Mikkela Hansena, který přitom odehrál o jeden zápas více. Sedmý v pořadí skončil další Čech Stanislav Kašpárek s 33 zásahy.



Zdráhala dosáhl na pomyslnou střeleckou korunu na evropském šampionátu jako třetí Čech v historii. V roce 1998 kraloval kanonýrům s 48 góly nynější trenér národního týmu Jan Filip, v roce 2010 byl s 53 brankami nejlepší Filip Jícha, který vloni na podzim ukončil profesionální kariéru.

Zdráhala patřil v Chorvatsku k nejlepším hráčům českého týmu, který nečekaným šestým místem vyrovnal historické maximum na Euru. Nejvíce se blýskl ve dvou zápasech - na závěr základní skupiny přispěl 14 góly k výhře nad Maďarskem a 13 branek dal při těsně porážce v utkání o páté místo proti Chorvatsku. Devětkrát skóroval proti Slovinsku, osmkrát proti Dánsku, čtyřikrát proti Německu a Makedonii a třikrát proti Španělsku.

Utkání o 5. místo na mistrovství Evropy mezi Českem a Chorvatskem
Utkání o 5. místo na mistrovství Evropy mezi Českem a Chorvatskem

Celkem Zdráhala vyslal na soupeřovy brankáře 96 pokusů. Jeho 55 gólů je třetím nejlepším výsledkem v historii šampionátů, lepší byli pouze v roce 2012 rekordman Makedonec Kiril Lazarov s 61 brankami a v roce 2002 Švéd Stefan Lövgren s Islanďanem Ólafurem Stefánssonem, kteří shodně zaznamenali 57 tref.

Zdráhala se navzdory vítězství mezi kanonýry překvapivě nedostal do ideální sestavy šampionátu, v níž nefiguruje ani žádný jiný Čech.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud