30. srpna 2023 • 13:10

Česko má zájem o evropský šampionát házenkářek. Chce ho pořádat s Polskem

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: West Ham - Liverpool 2:2. Další ztráta „Reds“, hráli oba Češi
SESTŘIH: Toronto - Boston 1:3. Pastrňák gólem uklidnil Bruins, Maple Leafs na pokraji vyřazení
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český svaz házené bude spolu s Polskem usilovat o pořádání mistrovství Evropy žen v roce 2026, které Evropská házenkářská federace (EHF) odebrala Rusku kvůli vojenskému útoku na Ukrajinu. Uzávěrka kandidatur je 25. října, EHF o dějišti šampionátu rozhodne v lednu. Česká strana chce v Ostravě hostit dvě základní a jednu ze dvou čtvrtfinálových skupin. Na tiskové konferenci o tom informoval svazový prezident Ondřej Zdráhala.



„Je to vyústěním naší práce, abychom dokázali přivést velké šampionáty do České republiky. Šampionáty se za normálních okolností udělují šest až osm let dopředu. Ale vzhledem k tomu, že EHF odebrala šampionát Rusku, se naskytla možnost požádat o pořádání již v roce 2026. Spojili jsme se polskou federací, protože uspořádat takovýhle šampionát za zhruba dva a půl roku je obrovské penzum práce a zátěž,“ uvedl Zdráhala.

„Jsme rádi, že tento partner, který je nám blízko, do toho s námi chce jít. Má zkušenosti z pořádání největších šampionátů, v tomto roce pořádal světový šampionát (mužů) spolu se Švédskem. Budeme usilovat o to, aby se hrálo v co nejmenší dojezdové vzdálenosti. V tuto chvíli je idea Ostrava, Katovice a Vratislav,“ doplnil Zdráhala.

Vedle společné kandidatury Česka s Polskem oficiálně projevily zájem o pořádání závěrečného turnaje také Rumunsko, Španělsko a Turecko. Šampionátu se zúčastní 24 zemí, které budou rozděleny do šesti čtyřčlenných základních skupin. Vždy první dva týmy postoupí do dvou šestičlenných čtvrtfinálových skupin. Semifinále a boje o medaile by hostilo Polsko.

Česko dosud velký šampionát v házené nikdy nepořádalo. Svaz ještě za minulého vedení neuspěl se snahou spolu se Slovenskem a Polskem získat Euro žen v příštím roce, předtím stáhl rovněž společnou kandidaturu na kontinentální šampionát mužů v letech 2022 nebo 2024.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud