Michal Koštuřík
13. ledna 2024 • 22:20

ME v házené: Česko - Portugalsko 27:30. Prokleté sedmičky! Nepomohl ani žolík

Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dva zápasy, dvě porážky a čeští házenkáři můžou na ME v Německu balit na cestu domů. Po neúspěchu s Portugalskem (27:30) je jisté, že ze skupiny mezi elitní dvanáctku nepostoupí. Stejně jako proti Dánsku vybouchli v jednom poločase, nyní v tom prvním. Dokonce neproměnili tři sedmičky v řadě. Pondělní souboj s Řeckem už nic zásadního řešit nebude. „Měli jsme hrát dobře šedesát minut, ne třicet,“ věděl nejlepší český střelec Matěj Klíma.



Reprezentace si v Olympijské hale v Mnichově projela duel s Portugalskem hned v prvním poločase. Propad odstartoval stejně jako ve čtvrtek s Dány křídelník Jakub Hrstka, který znovu nedal sedmimetrový hod. Na další už šel Vojtěch Patzel. A byl taky neúspěšný. Vše až tragikomicky završil Dominik Solák. Ten při ráně z trestného hodu trefil do hlavy devatenáctiletého brankáře Remu. Což v házené znamená, že hráč, jenž ohrozil na zdraví gólmana, obdrží červenou kartu.

To se také stalo. Němečtí rozhodčí si prohlédli videozáznam a vyřadili Čechům lídra defenzivy. Prostě všechno špatně. Národní tým projel poločas 7:13. Až pátou sedmičku na šampionátu dokázal poslat do sítě V. Patzel.

Tentokrát neměl šťastný den ani brankář Tomáš Mrkva, jehož střídal karvinský veterán Martin Galia (44). Toho trenéři nečekaně zapsali před utkáním na soupisku, měl být tajným trumfem.

Nezmar Galia se přitom s reprezentací rozloučil už před rokem, v týmu funguje jako kouč gólmanů. Stejnou roli má i v klubu a v ženském nároďáku. Také za Karvinou už nastupuje jen občas, když je potřeba. Se šokujícím návratem na velkou scénu souhlasil poté, co se do konce sezony zranila dvojka Šimon Mizera. V přípravě nastoupil za zavřenými dveřmi proti Maďarsku a v průběhu první půle vyrazil na Portugalce. Šlo o nouzové řešení. K Mrkvovi totiž mají Češi na turnaji už jen nezkušeného Jana Hrdličku z polského Kalisze.

Sabatého svěřenci sice po pauze zabrali, drželi se soupeřem krok a snižovali náskok, ovšem obrat navzdory enormní snaze nesvedli. I proto, že Patzel zazdil ještě jednu sedmičku. Celkem Češi proměnili na turnaji dvě ze sedmi a skončí už v základní skupině. „Tady je to pro nás konec, ale ne navždy. Musíme se z toho poučit,“ nabádal Klíma, jenž si přeje vítěznou rozlučku se šampionátem. Proti Řecku bude národní tým favoritem.

Mistrovství Evropy házenkářů v Německu:

Skupina F (Mnichov):

Česko - Portugalsko 27:30 (7:13)
Sestava a branky Česka: Mrkva, Galia - Hrstka 1, Piroch 6, J. Patzel, Štěrba 4, Kašpárek 1, Reichl 2, Babák 2, Trkovský, Havran 1, Klíma 8, V. Patzel 2, Solák, Zeman, Režnický.
Nejvíce branek Portugalska: M. Costa 11, Nazaré 4. Rozhodčí: Schulze, Tönnies (oba Něm.). Sedmimetrové hody: 7/2 - 4/4. Vyloučení: 2:7. ČK: 39. Solák (Česko).

Řecko - Dánsko 28:40 (13:20).

1. Dánsko 2 2 0 0 63:42 4
2. Portugalsko 2 2 0 0 61:51 4
3. Česko 2 0 0 2 41:53 0
4. Řecko 2 0 0 2 52:71 0

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud