1. února 2021 • 15:25

Best of MS v házené: zákrok nohou za ušima, gigant i thriller mistrů

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
0
  • To nej ze skončeného MS v házenéTo nej ze skončeného MS v házenéFOTO: koláž iSport.cz

    V Egyptě o víkendu vyvrcholil 27. světový šampionát v házené. Svůj druhý titul získali Dánové v čele s fenomenálním Mikelem Hansenem, ale ani nejlepší hráč se nevyhnul chybě, která mohla celý jeho tým poslat domů. Pro české hráče sice skončil dřív, než vůbec stihl začít, i tak se červenobílá vlaječka s modrým klínem zableskla až v semifinále. Projděte si nejvýraznější okamžiky, kterými se MS zapsalo do historie.

  • Závěr zápasu Egypt – Dánsko

    Obhajující mistři světa vůbec nemuseli bojovat o medaile. Čtvrtfinále s domácím Egyptem je považováno za jeden z nejnapínavějších a také nejšílenějších zápasů v historii házené.

    Všechno začalo na konci základní hrací doby. Egypťané se drželi, mohli mít poslední útok a za stavu 28:28 útočit na postup, jenže Mohamad Mamdúh to nevydržel a vkročil při střídání na hřiště o pár desetin sekundy dřív. Dánové se vztekali a zasáhlo video, které míč přisoudilo jim, jenže Mikkel Hansen, největší hvězda světové házené, zkazil přihrávku. A to nemělo být zdaleka všechno:

    V prvním prodloužení táhl vlasatý Dán tým za postupem. Seveřané o gól vedli, zbývaly sekundy, stačilo jen podržet míč, jenže Hansen ho odhodil. Podle nových pravidel následovalo vyloučení a sedmimetrový hod pro Egypt, zase vyrovnáno. „Stupidní chyba,“ uznal po zápase Hansen, na další drama koukal jen ze židle.

    V něm měli dlouho navrch domácí. Dánové bez Hansena nevěděli kudy, tři vteřiny před koncem prohrávali a měli čas na jedinou akci. Jenže Egypťané místo trpělivého bránění zběsile vyběhli proti nim, další přestupek, další sedmimetrový hod a zase vyrovnáno. Obrovské emoce a obrovská selhání na obou stranách dovedla zápas do rozstřelu, kde už se radovalo Dánsko.

    Dánská radost po dramatickém čtvrtfináleFoto Reuters

  • Andreas Palička s nohou za ušima

    Švédové patří mezi širší elitu, ale ve finále nebyli dvacet let. Do Egypta nepřijeli jako favorité při triumfu z roku 1999, ale s mladým týmem, který se měl pořádně prosadit až doma za dva roky. Jenže hvězdy budoucnosti začaly zářit dřív a šampionát rozsvítil zákrok Andrease Palicky.

    Mnohonásobný vítěz bundesligy po boku Filipa Jíchy v semifinále trápil francouzský útok. Na konci prvního poločasu ho jednou zachránilo břevno, ale musel být rychle zas na nohou – z křídla na něj v jasné pozici naskakoval Valentin Porte a mířil přesně do vzdálenějšího horního rohu.

    Jenže gólman s českými kořeny (jeho otec do Švédska emigroval) vytáhl fantastický zákrok. Dokázal bleskově přesunout těžiště a vykopnout pravou nohu tak, že míč vyrazil! Chodidlo dostal vysoko nad úroveň vlastní hlavy a ze zásahu, který mnohem víc připomínal gymnastiku, tvrdě dopadl na zem. Sice se nechal ošetřit, ale do druhé půle znovu nastoupil a Francie se už nevzpamatovala.

    Švédský gólman Andrea Palicka Švédský gólman Andrea PalickaFoto ČTK

  • Český (ne)propadák

    Celé mistrovství bylo ovlivněno koronavirem a nejvíc na to doplatili Češi. Největší osobnost české házené posledních let Filip Jícha už v listopadu žádal, ať se MS odloží, a to ještě netušil, co přijde. Na přelomu roku se začal přes veškerá opatření virus šířit v českém kádru, narychlo se sháněli náhradníci, počítalo se, kdy kdo bude moci nastoupit a přiletět. Vše vyvrcholilo vpředvečer začátku šampionátu, kdy český svaz musel účast odříct. Stejně dopadl i výběr USA.

    „Je mi hrozně líto, že jsme nemohli odcestovat na mistrovství světa do Egypta. Za svým rozhodnutím, které jsme jako tým učinili, si však stojíme,“ napsal velezkušený gólman Martin Galia. Následoval malý převrat, kdy vedení svazu těsnou většinou odvolalo reprezentační trenéry Daniela Kubeše a Jana Filipa, následovaly rezignace dalších členů vedení svazu včetně šéfa Jarosslava Chvalného.

    Česko i tak na MS zastoupení mělo. Sehraná dvojice rozhodčích Václav Horáček, Jiří Novotný odřídila během šampionátu 7 zápasů včetně semifinále, kde Dánové těsně porazili Španělsko.

    Čeští házenkáři si na MS nakonec nezahráli (ilustrační foto)Foto Profimedia.cz

  • El Gigante

    Není nutné, aby největší házenkářské celebrity byly z těch nejlepších týmů. Obrovský zájem vyvolal hlavně v úvodu šampionátu Konžan Gauthier Mvumbi. Oficiální stránky o něm v některých jazykových mutacích uvádí, že měří 176 centimetrů a váží 89 kilogramů. Tomu nejde věřit už na první pohled. Dokonce i údajům Eurosportu o 192 centimetrech a 110 kilogramech lze vyčíst, že možná nejsou úplně aktuální. Ale házenou umí, o tom žádná.

    Velkou pozornost získal v rundě úvodních zápasů mistrovství světa v Egyptě. Pivot afrického týmu se proti Argentině jasně vyjímal. Podle postavy byste ho na sportovce zkrátka netipovali, ale Jihoameričanům dal čtyři góly ze čtyř pokusů. Stejně zatížil i konto Dánů a všiml si ho i jeho basketbalový idol Shaquille O'Neal. Kongo nakonec na šampionátu obsadilo 28. místo.

    Gauthier Mvumbi byl proti Dánsku nejlepším střelcem týmuFoto Reuters

  • Nové haly pro…

    Egypt uspořádal házenkářský šampionát po 22 letech, šéf Mezinárodní házenkářské federace Hassan Moustafa si vysnil mistrovství doma a udělal pro něj všechno, v Káhiře rekonstruovali hlavní halu s kapacitou přes 17 tisíc diváků a veškerým zázemím, speciálně kvůli mistrovství u „Faraonů“ postavili další tři arény s kapacitou 7 500, 5 200 a 5 000 diváků. Jednu z nich dokonce Moustafa nechal pojmenovat sám po sobě. Ale sedačky zůstaly prázdné.

    Pořadatelé do poslední chvíle plánovali, že do hal pustí diváky, klidně i třetinu kapacity hal, ale na poslední chvíli vstupenky stornovali, donutil je k tomu i dopis kapitánů evropských mužstev, která před diváky nechtěla nastoupit.

    „Ohromný chaos. Je to tragikomické. Jestli to takhle půjde i dál, nedovedu si představit, že se MS dohraje,“ kritizoval přímo z dějiště expert norské televize Ole Erevik. Nejvíc na koronavirus doplatili v Egyptě reprezentanti Kapverdských ostrovů, kteří už do druhého zápasu nedokázali poskládat deset hráčů a zbytek MS prohrávali kontumačně 0:10.

    Zbrusu nová hala Hassana MoustafyFoto www.handballegypt2021.com

  • Fotogalerie

    Největší dánská hvězda Mikkel Hansen se mazlí s pohárem pro mistry světa
    Největší dánská hvězda Mikkel Hansen se mazlí s pohárem pro mistry světa

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud