20. ledna 2015 • 19:33

Jícha na vše nestačil, Češi podlehli v důležitém zápase Egyptu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čeští házenkáři na světovém šampionátu v Kataru podlehli Egyptu 24:27. Reprezentanti tak prohráli i třetí zápas ve skupině C a výrazně se jim vzdálil postup do osmifinále, kam projdou první čtyři týmy. V dalším utkání změří národní celek ve čtvrtek síly s Islandem a skupinu uzavře v sobotu proti Alžírsku. K uchování naděje na účast ve vyřazovacích bojích potřebuje oba duely vyhrát, ani to ale nemusí na postup stačit.



"Rozhodla naše koncovka. V druhé půli, kdy se lámal chleba, jsme nedali několik šancí, což rozhodlo. Nedokázali jsme si vzít psychologickou výhodu na posledních pět minut. Svým způsobem jsme utkání odehráli, jak jsme si to představovali, akorát nás zradila koncovka v důležitých útocích," řekl kapitán Filip Jícha, který se vrátil do sestavy poté, co kvůli střevní viróze vynechal první dva zápasy s Francií a Švédskem.

"Postup ještě není úplně ztracený, teoretická šance ještě je. Ale bude to těžké. Musíme zabojovat proti Islandu a samozřejmě pak vyhrát s Alžírskem," podotkl Ondřej Zdráhala.

Filip Jícha se snaží protlačit přes egyptskou obranuFoto Pavel Lebeda/chf.cz

Uzdravený Jícha nastoupil v zahajovací šestce a hned na konci první minuty otevřel odvážným průnikem skóre. Reprezentanti si v úvodu vytvořili vedení 3:1, ale rychle jej ztratili.

V egyptské brance se totiž rozchytal Handauí a třetí tým loňského mistrovství Afriky šňůrou pěti gólů otočil na 6:3. Mezitím halu pro necelých osm tisíc fanoušků téměř zaplnili egyptští příznivci a soupeř si mohl užívat bouřlivé domácí prostředí.

Africký tým si často pomáhal tvrdými fauly a Češi hráli v první půli několik přesilovek. Jenže početní výhody nezvládli, zahodili i ty nejjasnější šance a do přestávky šli s tříbrankovým mankem.

Výměna gólmanů nepomohla

Do druhé půle ale reprezentanti vstoupili stejně jako v předchozích dvou duelech s elánem. Mezi tyčemi nahradil Štochla Galia a za necelé tři minuty bylo po Jíchově samostatném úniku vyrovnáno. Ze sedmičky dokonce mohl poslat Čechy do vedení Zdráhala, ale trefil Handauího.

"V těch fázích zápasu, kdy jsme to mohli stáhnout na naši stranu, jsme šance nevyužili. Buď jsme míč ztratili, nebo jsme nedali branku. Určitě to bylo i nezkušeností týmu," podotkl jeden z dvojice trenérů Daniel Kubeš.

Místo toho Egypt znovu získal tříbrankové vedení a jeho fanatičtí příznivci byli ve varu. Překonanou nemocí oslabený Jícha si na chvíli odpočinul na lavičce a pak dvěma góly trefil přesně horní roh. Jenže další spoluhráči se k němu nepřidali a Afričané poprvé v zápase odskočili na rozdíl čtyř branek.

Ondřej Zdráhala byl z výkonu českého týmu hodně zklamanýFoto Pavel Lebeda/chf.cz

Čechům došly síly

Čeští trenéři reagovali oddychovým časem, během nějž emotivně promlouvali ke svěřencům, ale národní tým už na zvrat neměl síly. Brankář Handauí mezi tyčemi doslova čaroval, a když necelých pět minut před koncem zvýšil Alahmár na 26:21 pro Egypt, bylo definitivně rozhodnuto.

"Udělali jsme z jejich brankáře hvězdu. Myslím, že tohle byl asi největší problém. Nevidím to ani tak v jejich brankáři jako spíš v tom, jak jsme si s těmi šancemi poradili," uvedl Kubeš.

"To je prostě život. Možná to byl jeden z nejhezčích zápasů v nejhezčí kulise za celou dobu. V druhém poločase zřejmě skončila práce pro místní Egypťany, hala byla narvaná. Atmosféra byla fantastická. Já si zápas hrozně užil, bohužel jsme ho nedotáhli do vítězného konce. Ale je to proces. Postoupit samozřejmě chceme taky, ale musíme sbírat mezinárodní zkušenosti," dodal.

Skupina C:

ČR - Egypt 24:27 (10:13)
Sestava a branky ČR: Štochl, Galia - Hrstka 5, Bečvář, Jurka 3, Motl 1, Jícha 4, Sobol 3, P. Horák 1, Babák 2, Linhart, Petrovský 1, Zdráhala 3, Šindelář 1, Kasal, Szymanski.
Nejvíce branek Egypta: Alahmár 5. Rozhodčí: Al-Suvaidí, Bamutref (oba Kat.). Sedmimetrové hody: 4/3 - 3/2. Vyloučení: 4:9. Diváci: 6500.

1. Švédsko 2 2 0 0 60:38 4
2. Egypt 3 2 0 1 85:72 4
3. Francie 2 2 0 0 58:51 4
4. Island 2 1 0 1 48:48 2
5. ČR 3 0 0 3 73:93 0
6. Alžírsko 2 0 0 2 44:66 0

Filip Jícha předvedl slušný výkon, na výhru to však nestačilo
Filip Jícha předvedl slušný výkon, na výhru to však nestačilo

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud