25. března 2021 • 14:14

Odvolaní trenéři házenkářů: Jsme znechuceni, nikdo nám to nevysvětlil

Autor: koš
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Proč nás odvolali? Na tuhle otázku pořád neznají bývalí trenéři házenkářské reprezentace mužů odpověď. Důsledky lednových událostí, které vyvrcholily zrušením účasti Česka na MS v Egyptě z důvodu vysokého počtu nakažených hráčů covidem, jim přinesly šok. „Jsme upřímně znechuceni kulturou v házenkářské komunitě. Zejména pak chováním některých členů bývalého vedení svazu,“ vyjádřili se nyní Daniel Kubeš, Jan Filip a kouč brankářů Petr Štochl.



Měli úspěchy, hráči za nimi stáli. Přesto je exekutiva Českého házenkářského svazu v lednu vykopla. Na základě toho, že Jan Filip s Danielem Kubešem nepřipravili rezervní mužstvo pro MS v Egyptě a po rozsáhlé nákaze virem COVID-19 navrhli, ať se šampionát odehraje bez jejich výběru.

Svaz návrh odsouhlasil. Přesto následně došlo k nečekanému odvolání koučů. Když Česko kvůli nedostatečnému počtu zdravých hráčů vzdalo start na vrcholu sezony, bylo z toho haló. Finální verdikt odnesli trenéři, na své funkce rezignovalo i svazové vedení.

„Do dnešního dne nemáme k dispozici jasné vyjádření. Od pěti, dnes již bývalých exekutivců, kteří hlasovali pro naše odvolání,“ napsali Filip a spol. Obdrželi pouze oznámení o údajném pochybení, na základě zjištění předložených zpráv a vyjádření členů realizačního týmu, hráčů a zaměstnanců sekretariátu.

Konkrétního popisu svých přešlapů se nedočkali. „Nerozumíme stylu komunikace, nekomunikace bývalé exekutivy. Dále pak lžím, které se veřejně objevují z úst lidí, kteří chtějí nastavit změnu a volají po férovosti a spojování hnutí,“ ohradili se trenéři po čase.

Proč ne dříve? Chtěli získat nad kauzou odstup, zklidnit zjitřené emoce. S vyhazovem od rozdělané práce vyjádřili nesouhlas, a to ve dvou písemných zprávách. Jednu odeslali v polovině února, druhou 4. března. Bez reakce druhé strany. „Nikdy jsme nedostali odpověď.“

Podle Kubeše s Filipem, bývalých dlouholetých reprezentantů, na přelomu roku vše probíhalo v souladu s jednomyslně schváleným plánem. Ten nikdo z vedení ČSH během srazů nerozporoval. Na začátku ledna přesto do týmové bubliny pronikl virus, jímž se nakazila velká část nominovaných. Adekvátní náhrada nebyla narychlo k mání, takže svaz po poradě s realizačním týmem odsouhlasil bezprecedentní rozhodnutí o zrušení cesty do Egypta.

Česko by musel na MS reprezentovat nesehraný výběr, převážně tvořený poloamatéry z české ligy. Do rizika výsledkových debaklů se trenéři (Filip i Kubeš byli rovněž pozitivně testovaní) ani tehdejší předseda Jaroslav Chvalný pouštět nechtěli.

„Bereme plnou odpovědnost za nominaci. S ohledem na důležitost kvalifikačních utkání ME 2022 jsme o B-týmu neuvažovali. V přípravě jsme i tak využili 32 hráčů. Je třeba zmínit, že absolutní většina států kvalifikovaných na MS žádným béčkem nedisponovala,“ podotkli zodpovědní. Na základě jejich písemného doporučení ze dne 12. ledna došlo k posvěcení verdiktu o neúčasti Česka.

Na velké akci ho obratem nahradila Makedonie, první náhradník. „Co se týká epidemiologických opatření, která primárně nebyla v naší kompetenci, respektovali jsme pravidla, která byla nastavena odpovědnou osobou v podobě manažera reprezentací.“

Reprezentaci dočasně převzal zkušený Rastislav Trtík, jenž rozjel kvalifikaci o ME výhrou nad Faerskými ostrovy, těsnou prohrou a remízou s Ruskem. Svaz začal řídit Ondřej Zdráhala, donedávna kapitán národního týmu a svěřenec Filipa s Kubešem. „Chtěli bychom poděkovat všem, kteří nám pomáhali, fandili a umožnili prožít skvělé sportovní i lidské momenty,“ shrnuli v prohlášení.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud