Michal Koštuřík
10. října 2023 • 17:40

Výhra je povinnost. Ale kdo jsou Finky, jak hrají? Házenkářky jdou do neznáma

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Olomouc - Sparta 1:4. Kanonáda hostů, rozhodl skvělý Krejčí
SESTŘIH: Hradec Králové - Slavia 1:2. Zemětřesení v sestavě a drama v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vrchol sezony přijde až v prosinci, kdy se české házenkářky představí v Dánsku na mistrovství světa. Ale už tuhle středu (od 17.15 hodin) rozjedou ve Zlíně kvalifikaci EURO 2024 soubojem s Finskem. Favorit je jasný, Jeřábková a spol. mají za povinnost získat dva body. „Soupeř je pro nás trošku neznámá, i když máme představu, jak se bude prezentovat,“ uvedl kouč Bent Dahl.



Finky jsou házenkářský trpaslík, postupy na velké akce jim bývají zapovězeny. Zaplněná hala DATART požene za triumfem český výběr norského trenéra Benta Dahla. „Kvalifikace mistrovství Evropy hraje v našem projektu vedle světového šampionátu další zásadní roli. Musíme se soustředit od úplného začátku. Je to zápas, který musíme vyhrát,“ nabádal trenér, jemuž chybí na pořádnou přípravu čas. 

Tým se sešel v pondělí a hned dva dny nato vyrazí na Finsko. „Je to náš úplně největší problém,“ souhlasil Dahl. „Ale je to pro všechny stejné. Budeme muset kontrolovat utkání, nic nepodcenit a dobře vykročit směrem k Portugalsku. Důležitá bude každá minuta. Vyzkoušíme i některé mladé hráčky,“ plánoval. „Já jsem se těšila na všechny. Nejvíc na Maky Jeřábkovou, protože jsme velmi dobré kamarádky. Je super si zase promluvit s někým česky,“ líčila spojka Charlotte Cholevová, která po minulé sezoně přestoupila do francouzského Brestu. „Finsko jsem možná nikdy ani neviděla hrát. Je to pro mě osobně velká neznámá,“ přiznala.

Norský expert se spoléhá na pomoc fanoušků. Reprezentace táhne. „Je to klišé, ale diváci jsou vážně naším dalším hráčem a velkou výhodou. Naposledy v Brně jsme i díky nim jednoznačně vyhráli nad Švýcarskem,“ připomněl předchozí zkušenost. Teď se mají vytáhnout zlínští příznivci. 

V neděli čeká Češky druhý kvalifikační duel v Portu s Portugalskem. Bude u toho i nový asistent Daniel Čurda.

Nominace na kvalifikaci proti Finsku a Portugalsku:

Brankářky: Petra Kudláčková (DHC Slavia Praha), Sabrina Novotná (Házená Kynžvart), Patricie Wizurová (DHC Sokol Poruba)

Pravá křídla: Dominika Zachová (DHK Baník Most), Anna Franková (TuS Metzingen, Něm.)

Pravé spojky: Sára Kovářová (MKS Lublin, Polsko), Markéta Šustáčková (Molde Elite, Nor.), Silvie Polášková (MKS Piotrcovia, Polsko), Charlotte Cholevová (Brest Bretagne Handball, Fra.)

Střední spojky: Natálie Kuxová (DHK Baník Most), Julie Franková (DHC Slavia Praha), Veronika Mikulášková (DHK Baník Most)

Levé spojky: Markéta Jeřábková (Ikast Håndbold, Dán.), Kamila Kordovská (Plan de Cuques, Fra.), Eliška Desortová (HC DAC Dunajská Streda, Slovensko)

Levá křídla: Veronika Malá (SG BBM Bietigheim, Něm.), Adéla Stříšková (DHK Baník Most), Klára Kubálková (DHK Zora Olomouc)

Pivotky: Alena Stellnerová (Sokol Písek), Anna Jestříbková (DHK Baník Most), Katka Dresslerová (Házená Kynžvart)

Vstoupit do diskuse
0
Skupina 1 (čtvrtfinále)
Články odjinud


Články odjinud