11. ledna 2023 • 14:40

Prokop drží sedmé místo na Dakaru, Michek bojoval v měkkém písku

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Automobilový jezdec Martin Prokop obsadil ve středeční 10. etapě Rallye Dakar deváté místo a průběžně je dál sedmý. Mezi motocyklisty Martin Michek udržel 12. místo poté, co mu pořadatelé dodatečně upravili čas. Podle původních výsledků dvě pozce ztratil. V čele kategorie automobilů je stále Násir Attíja z Kataru, motorkářům nově vévodí Argentinec Kevin Benavides.



Účastníky 45. ročníku slavné soutěže dnes čekala vedle dlouhého přejezdu k čtvrté největší poušti na světě Rub al-Chálí jen 114 km dlouhá rychlostní zkouška.

Prokop na ní zaostal za nejrychlejším Sébastienem Loebem z Francie, jenž si připsal třetí etapový triumf za sebou, o 10 minut a 11 sekund. Pilot týmu Orlen Benzina ale dokázal snížit odstup od šestého Francouze Romaina Dumase o 15 minut.

Suverénním lídrem je i nadále obhájce prvenství a dnes čtvrtý Attíja, který má k dobru na druhého Brazilce Lucase Moraese 81 minut. Loeb je zpět o dalších 16 minut.

Michek zaostal za nejrychlejším Rossem Branchem z Botswany původně o 12:33 minuty, pořadatelé mu ale dodatečně čas o pět a půl minuty vylepšili, neboť ztratil opravou nefunkčního iritracku, komunikačního systému motocyklu.

„V dnešní speciálce byl opravdu měkký písek, tak šíleně, že se v tom snad ani nedá chodit a jezdit. Propadá se to v tom, měkké duny, vyjet na ně je opravdu hodně těžké,“ uvedl Michek na sociálních sítích a odhadl, že iritrack opravoval čtyři až pět minut.

„Zbývají čtyři etapy a po dnešku vím, že budou hodně tvrdé. Noha se ozývala jenom minimálně, tam problém žádný není,“ dodal motocyklista, jenž si v neděli pochroumal kotník na pravé noze.

Do čela se nově dostal vítěz z roku 2021 Kevin Benavides, který předstihl Američana Skylera Howese i Tobyho Price z Austrálie.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud