23. ledna 2012 • 16:05

Brazilský veterán Barrichello je v F1 bez práce. Skončí?

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je rekordmanem v počtu startů F1. Závodil vícekrát než Michael Schumacher a vystřídal za svou kariéru šest stájí včetně Ferrari. Teď ale Rubensi Barrichellovi hrozí, že s nejrychlejšími vozy skončí. Nechce se mu, jenže možná mu nic jiného nezbude. Jeho místo ve Williamsu nově zabral krajan Bruno Senna a jiné stáje ho zatím nechtějí. Je to pro populárního jezdce konec kariéry?



Odchází sportovní legenda a gentleman formule 1. Ten, který pomáhal k titulům Michaelu Schumacherovi i Jensonu Buttonovi, ale stále byl tak loajální, že zůstával bez bouření v jejich stínu.

Rubens Barrichello.

„Měl neuvěřitelně dlouhou kariéru a hodně toho dokázal. Byl to jeden z nejzkušenějších jezdců a fanouškům bude chybět,“ uznal pro Autosport bývalý pilot a mistr světa z roku 1996 Damon Hill.

Za devatenáct let své kariéry nasbíral Barrichello 322 startů a osmašedesátkrát stanul na stupních vítězů. Jenže věk zastavit nemohl. A tak v devětatřiceti letech začal být nejen neperspektivní pro stáje, ale i sponzory, kteří mu místo v kokpitu nemohli zaplatit.

Už na konci sezony mu proto jeho krajan Felipe Massa radil. „Skonči. A v závěrečném podniku v Brazílii se rozluč ve velkém stylu.“ Barrichello nicméně odmítl. „Pro tydle kluky, je to hrozně těžké. Už mají formuli zažitou a miluji ji,“ objasňoval to Hill.

I Barrichello chtěl bojovat, myslel, že to zvládne. Že ho udrží popularita nebo jeho neutuchající nadšení. Marně. Stáj Williams dala před pár dny jeho místo synovci Ayrtona Senny, Brunovi a zkušený Brazilec se ocitl bez práce.

„Myslím, že si teď nebudu už nic hledat,“ kapituloval smutně. „Možná si ten rok užiji s rodinou. Je mi ale jasné, že poté mi moje vášeň pro závodění neumožní nic nedělat. Jediné, co však nebudu dělat, jsou závody na amerických oválech. Slíbil jsem to ženě a dodržím to,“ dodal Barrichello.

Pravda, existuje spousta automobilových soutěží, kde by mohl v budoucnu najít uplatnění. Formule 1 to ale se vší pravděpodobností už asi nebude.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud