20. července 2014 • 15:53

Doma vládl Rosberg, Hamilton se z 20. místa prokousal na třetí

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Německý pilot Nico Rosberg vyhrál domácí Velkou cenu formule 1 na Hockenheimringu a upevnil si vedení v mistrovství světa. Jeho britský týmový kolega Lewis Hamilton po startu až z 20. místa skončil třetí, double Mercedesu znemožnil Fin Valtteri Bottas z Williamsu.



"Vyhrát doma je výjimečný, fantastický pocit. Tu atmosféru jsem cítil až v autě," liboval si Rosberg, který v Hockenheimu vyhrál jako první Němec od triumfu Michaela Schumachera v roce 2006.

"Auto jelo skvěle. Jako všechny týmy jsme museli odstranit systém FRIC (spojení předních a zadních závěsů kol) a nevěděli, co to udělá, ale zdá se, že nás to nezpomalilo, skoro naopak," radoval se německý jezdec s připomínkou novinky v technických pravidlech.

Rosberg vyhrál čtvrtý závod v sezoně a sedmý v kariéře a v čele šampionátu zvýšil náskok před Hamiltonem na 14 bodů. Britovi se nicméně podařilo napravit škody, které napáchala v kvalifikaci prasklá brzdová destička a následná havárie.

Kvůli ní a po automatickém trestu za výměnu převodovky vyrazil do závodu až z předposlední řady a mohl naplno demonstrovat současnou převahu Mercedesu.

Takhle si udělal Felipe Massa se svým Williamsem kotrmelec hned v první zatáčce Velké ceny Německa
Takhle si udělal Felipe Massa se svým Williamsem kotrmelec hned v první zatáčce Velké ceny Německa

Závod se jel ve znamení jeho stíhací jízdy, před prvními dvěma zastávkami se Hamilton vždy propracoval až za Rosberga a vše nasvědčovalo tomu, že i po dalším pitstopu se tam vrátí. Rychle se dostal do kontaktu s Bottasem, ten ale druhou pozici, z které do závodu odstartoval, ubránil, zopakoval výsledek ze Silverstonu a umístění na stupních vítězů vybojoval potřetí za sebou.

"Oba mercedesy byly na nás znovu moc rychlé, i tak se mi podařilo jeden z nich nechat za sebou. Nebylo to snadné, ale z boxů jsem vysílačkou neustále dostával přesné pokyny," pochvaloval si Bottas. "Dělal jsem, co jsem mohl, byla to zábava. Ale bylo také těžké se tím polem prodrat, naštěstí se mi podařilo nějaké body získat," konstatoval Hamilton.

Zatímco Rosberg si jel závod sám pro sebe, za ním se odehrála řada dramatických situací a napínavých soubojů s předjížděcími manévry. Velká cena začala havárií Bottasova týmového kolegy Felipeho Massy.

Na ostré souboje na trati hned dvakrát doplatil Fin Kimi Räikkönen, z jehož Ferrari pokaždé odletěl kus z předního přítlačného křídla. Po těžké havárii z minulého závodu exmistr světa opět nebodoval, protože dojel jedenáctý.

Kvjatův vůz začal hořet

Dramatický moment se odehrál i v 46. kole, kdy masivně hořící vůz musel odstavit Rus Daniil Kvjat z týmu Toro Rosso. Kokpit stačil opustit včas. V 50. kole pak dostal smyk domácí Adrian Sutil a jeho sauber zůstal stát uprostřed trati v cílové rovince.

Poměrně nečekaně ale nedošlo na výjezd zpomalovacího vozu, který by znamenal zhuštění pole jezdců a možnost pro Hamiltona "bez práce" se přiblížit na dosah soupeřům. V závěru mu pak na předjetí Bottase nestačilo ani pět kol v jeho těsném závěsu.

Čtvrtý skončil loňský domácí vítěz německé GP z Nürburgringu Sebastian Vettel z Red Bullu. "Myslím, že lépe to nešlo. Byl to těžký závod a já z něj vytěžil optimum," řekl čtyřnásobný mistr světa.

Jeho týmový kolega Ricciardo v posledních kolech prohrál ve strhujícím duelu souboj o páté místo se španělskou hvězdou Ferrari Fernandem Alonsem, který na Hockenheimu vyhrál poslední dva závody v letech 2010 a 2012.

Velká cena Německa, závod mistrovství světa vozů formule 1:
1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:33:42,914 (prům. rychlost 196,206 km/h),
2. Bottas (Fin./Williams) -20,789,
3. Hamilton (Brit./Mercedes) -22,530,
4. Vettel (Něm./Red Bull) -44,014,
5. Alonso (Šp./Ferrari) -52,467,
6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -52,549,
7. Hülkenberg (Něm./Force India) -1:04,178,
8. Button (Brit./McLaren) -1:24,711,
9. Magnussen (Dán./McLaren),
10. Pérez (Mex./Force India) oba -1 kolo.

 

Průběžné pořadí MS (po 10 z 19 závodů):
1. Rosberg 190,
2. Hamilton 176,
3. Ricciardo 106,
4. Alonso 97,
5. Bottas 91,
6. Vettel 82,
7. Hülkenberg 69,
8. Button 59,
9. Magnussen 37,
10. Massa (Braz./Williams) 30.

 

Pohár konstruktérů:
1. Mercedes 366,
2. Red Bull 188,
3. Williams 121,
4. Ferrari 116,
5. Force India 98,
6. McLaren 96,
7. Toro Rosso 15,
8. Lotus 8,
9. Marussia 2.

Závod jsme sledovali ONLINE zde »

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud