3. dubna 2016 • 18:45

Rosberg má formu, v Bahrajnu vyhrál. Hamilton zvládl po nárazu třetí místo

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vicemistr světa Nico Rosberg vyhrál po Austrálii i druhý závod sezony formule 1. Německý pilot stáje Mercedes triumfem ve Velké ceně Bahrajnu prodloužil svoji vítěznou sérii v mistrovství světa už o pátý závod. Druhé místo vybojoval pod umělým osvětlením v Sáchiru Fin Kimi Räikkönen ve ferrari před britským obhájcem prvenství Lewisem Hamiltonem z Mercedesu. Němec Sebastian Vettel ve druhém ferrari kvůli poruše do závodu ani neodstartoval.



Rosberg vyhrál na trati, kde před deseti lety debutoval v F1. Vždy tu skončil v první desítce, ale až v době nadvlády Mercedesu v předchozích dvou ročnících vybojoval medailová umístění a nyní se dočkal i premiérového triumfu. Celkově vyhrál pošestnácté v kariéře a pátým vítězstvím za sebou vyrovnal i osobní maximum trojnásobného mistra světa Hamiltona z roku 2014. Delší série ve formuli 1 předvedli v minulosti jen dvakrát Michael Schumacher (6 a 7), Alberto Ascari (7) a rekordman Vettel (9).

"Byl to skvělý víkend. Klíč byl start," radoval se Rosberg, který byl od pátku v Bahrajnu opakovaně rychlejší než Hamilton, ale v kvalifikaci s ním o 77 tisícin sekundy prohrál.

Na stupních vítězů se sešli třetí Kimi Räkkönen (vlevo), druhý Lewis Hamilton (vpravo) a vítěz Nico Rosberg (uprostřed)
Na stupních vítězů se sešli třetí Kimi Räkkönen (vlevo), druhý Lewis Hamilton (vpravo) a vítěz Nico Rosberg (uprostřed)

Druhý závod sezony měl turbulentní začátek, z kterého vyvázl z čtveřice favoritů bez úhony právě jen Rosberg. Vettelovy naděje skončily ještě před startem, protože už v zaváděcím kole se z jeho ferrari začalo kouřit a musel vůz odstavit. "Přišlo to zničehonic. Do té doby žádný problém a najednou vidím kouř. Člověk se připravuje na závod a pak do něj ani nezasáhne. To je hloupé," řekl Vettel.

Räikkönen, který pro změnu kvůli poruše nedokončil závod v Melbourne, tak zůstal ve druhé řadě na startu osamocený, ale nezopakoval bleskovou reakci z Austrálie a propadl se. A ještě hůř se vedlo Hamiltonovi, který nejenže prohrál po startu z pole position souboj s Rosbergem, ale v první zatáčce měl kolizi s williamsem Valtteriho Bottase, po níž klesl až na desáté místo.

Než se Räikkönenovi s Hamiltonem postupně podařilo vrátit za Rosberga, měl už německý pilot více než desetisekundový náskok. "Bylo to stejně bolestné (jako při nepovedeném startu v Austrálii), ale alespoň jsem z toho vydoloval nějaké body," řekl Hamilton.

Rosbergova pozice nebyla ani na okamžik v ohrožení, při dostatečném náskoku si mohl dovolit i pomalejší druhý pit stop. Při třetích zastávkách v boxech jel Hamilton z vedoucího tria k mechanikům jako poslední, mistr světa se tak na okamžik ocitl poprvé v sezoně v čele závodu, než se opět zařadil na třetí pozici. Vítěz předchozích dvou ročníků v závěru zajížděl nejrychlejší časy z vedoucího tria, ale ztrátu měl příliš velkou na to, aby mohl pomýšlet na vylepšení pozice.

Nejlepší ze "zbytku světa" byl stejně jako v Melbourne Australan Daniel Ricciardo z Red Bullu, na pátém místě Francouz Romain Grosjean ještě o jednu pozici vylepšil australský výsledek při debutu stáje Haas v MS a plný počet kol si připsal už jen Nizozemec Max Verstappen z Toro Rosso. Pro jeden bod za desáté místo si při premiérovém startu ve formuli 1 dojel náhradník za indisponovanou hvězdu McLarenu Fernanda Alonsa Stoffel Vandoorne z Belgie.

Velká cena Bahrajnu, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:33:34,696 (průměrná rychlost: 197,634 km/h), 2. Räikkönen (Fin./Ferrari) -10,282, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -30,148, 4. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1:02,494, 5. Grosjean (Fr./Haas) -1:18,299, 6. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1:20,929, 7. Kvjat (Rus./Red Bull), 8. Massa (Braz./Williams), 9. Bottas (Fin./Williams), 10. Vandoorne (Belg./McLaren) všichni -1 kolo.

Pořadí MS (po 2 z 21 závodů): 1. Rosberg 50 b., 2. Hamilton 33, 3. Ricciardo 24, 4. Räikkönen 18, 5. Grosjean 18, 6. Vettel (Něm./Ferrari) 15, 7. Massa 14, 8. Verstappen 9, 9. Hülkenberg (Něm./Force India) 6, 10. Kvjat 6.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 83, 2. Ferrari 33, 3. Red Bull 30, 4. Williams 20, 5. Haas 18, 6. Toro Rosso 11, 7. Force India 6, 8. McLaren 1.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud