26. srpna 2017 • 16:00

Hamilton vyrovnal rekord Schumachera! V Belgii vyhrál 68. kvalifikaci

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na Velkou cenu Belgie formule 1 vyhrál Lewis Hamilton a 68. pole position vyrovnal rekord slavného Michaela Schumachera. V první řadě ho na startu doplní vedoucí jezdec šampionátu Sebastian Vettel, na kterého pilot Mercedesu na druhé příčce průběžného pořadí ztrácí 14 bodů.



Britský trojnásobný mistr světa zajel na okruhu ve Spa-Francorchamps nejrychlejší kolo časem 1:42,553 minuty a o více než vteřinu vylepšil Schumacherův kvalifikační rekord z roku 2002. Čtyřnásobný šampion Vettel za Hamiltonem, kterého v neděli čeká jubilejní 200. závod v kariéře, zaostal o dvě desetiny sekundy.

K překonání rekordu Hamiltonovi pogratulovala prostřednictvím ředitele formule 1 pro motorsport Rosse Brawna i Schumacherova rodina. "Schumacher vždycky říkal, že rekordy jsou od toho, aby se překonávaly, takže ti gratulují a děkují," uvedl bývalý technický ředitel Ferrari.

Hamilton 68. pole position vyrovnal rekord Michaela Schumachera
Hamilton 68. pole position vyrovnal rekord Michaela Schumachera

"Tohle se opravdu moc dobře poslouchá, moc děkuji," reagoval Hamilton. "Často se za Michaela a jeho rodinu modlím. Vždycky jsem ho obdivoval a pořád ho obdivuji. Mám radost, že jsem rekord vyrovnal, ale on bude pořád jeden z největších velikánů," uvedl Hamilton. Schumacher v roce 2013 při lyžování utrpěl poranění mozku a podstoupil dvě operace, jeho aktuální zdravotní stav rodina přísně tají.

Na třetím místě v kvalifikaci skončil Fin Valtteri Bottas z Mercedesu, čtvrtý byl jeho krajan Kimi Räikkönen z Ferrari. Za nimi se seřadila dvojice Red Bullu Nizozemec Max Verstappen a Australan Daniel Ricciardo.

První domácí závod v kariéře nevyšel úplně podle představ Stoffelu Vandoorneovi. Belgický pilot McLarenu sice v obsadil 15. místo, kvůli výměně převodovky a motoru byl však potrestán ztrátou 35 míst na startovním roštu. Do nedělního závodu tak vyjede z poslední 20. příčky.

Kvalifikace na Velkou cenu Belgie:

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:42,553, 2. Vettel (Něm./Ferrari) -0,242, 3. Bottas (Fin./Mercedes) -0,541, 4. Räikkönen (Fin./Ferrari) -0,717, 5. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,827, 6. Ricciardo (Austr./Red Bull) -1,310, 7. Hülkenberg (Něm./Renault) -2,429, 8. Pérez (Mex./Force India) -2,691, 9. Ocon (Fr.) -2,816, 10. Palmer (Brit./Renault) bez času.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud