1. října 2017 • 10:54

V Malajsii vládl Verstappen. Hamilton dojel druhý a zvýšil náskok na Vettela

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Velkou cenu Malajsie formule 1 vyhrál Max Verstappen z Red Bullu a připsal si druhý triumf v kariéře. Druhý dojel Lewis Hamilton z Mercedesu a pět závodů před koncem zvýšil náskok v čele mistrovství světa před Sebastianem Vettelem na 34 bodů. Pilot Ferrari po startu z posledního dvacátého místa obsadil čtvrtou příčku za Danielem Ricciardem z Red Bullu.



Hamilton sice odstartoval z pole position, ale čtvrtou výhru za sebou nezískal. V úvodu ho předjel Verstappen a nakonec se s náskokem třinácti sekund dostal teprve podruhé v sezoně na stupně vítězů. Nizozemský pilot si den po 20. narozeninách připsal druhý triumf v kariéře od loňské Velké ceny Španělska.

"Myslím, že na začátku měl Lewis trochu problémy s trakcí, tak jsem toho využil," uvedl Verstappen, který na dva triumfy dosáhl jako nejmladší jezdec v historii. "Navíc asi nechtěl moc riskovat, protože na rozdíl ode mě si nemůže dovolit ztrátu s ohledem na boj o titul. Pak už jsem si jel vlastní závod, ale i tak to bylo náročné," dodal.

Vettel stíhací jízdou alespoň trochu napravil nepovedený víkend Ferrari, které se v Sepangu potýkalo s technickými problémy. Čtyřnásobný mistr světa kvůli nim nenastoupil do sobotní kvalifikace, zatímco jeho kolega Fin Kimi Räikkönen musel pár minut před dnešním startem odstoupit.

K posunu pořadím pomohlo Vettelovi i několik rekordních časů a v závěru dokonce snížil ztrátu na třetího Ricciarda na jedinou sekundu. Na stupně vítězů už se ale čtyřnásobný vítěz Velké ceny Malajsie probojovat nedokázal, protože měl příliš opotřebované pneumatiky.

"Na konci se na mě Seb hodně dotahoval a čekal jsem, že budu mít velké problémy. Ale zaútočil jen jednou," řekl Ricciardo, kterému v jednu chvíli pomohl zpomalit soupeře i o kolo zpět jedoucí Španěl Fernando Alonso z McLarenu.

Další hořkou pilulku musel Vettel spolknout po dojezdu do cíle, protože při kolizi s Kanaďanem Lancem Strollem z Williamsu přišel o zadní kolo. "Rozhodl jsem se nasbírat trochu ojeté gumy na kola. Lance chtěl udělat asi to samé, ale nevšiml si, že jsem vedle něj," uvedl německý pilot.

"Jel jsem hodně pomalu do boxové uličky. Už se nezávodilo, tak to určitě ani z jedné strany nebylo úmyslné," řekl Stroll k incidentu, kterým se začalo zabývat vedení závodu. Nakonec však rozhodlo, že za nezvyklou havárii nenese vinu ani jeden z pilotů.

Ferrari má vzhledem k mistrovským ambicím za sebou dva velmi nepovedené závody, protože před dvěma týdny v Singapuru ani jeden z jeho vozů nedojel do cíle. Proto dnes také s výhledem na vrcholící šampionát vyměnilo několik částí motoru Vettelova monopostu, protože penalizace v podobě ztráty dvaceti míst už nemohla startovní pozici německého pilota ovlivnit.

Spokojenost však nepanuje ani v Mercedesu. "Nevidím nic pozitivního. Samozřejmě se na to můžeme dívat tak, že jsme zvýšili náskok, ale bylo to hlavně kvůli smůle Kimiho a Sebastiana, ne díky naší rychlosti. Ve skutečnosti jsme na Ferrari i Maxe ztratili třicet sekund," prohlásil šéf stáje Toto Wolff.

Mistrovství bude pokračovat už příští víkend Velkou cenou Japonska v Suzuce.

Velká cena Malajsie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Sepangu:

1. Verstappen (Niz./Red Bull) 1:30:01,290 (prům. rychlost: 206,889 km/h), 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -12,770, 3. Ricciardo (Austr./Red Bull) -22,519, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -37,362, 5. Bottas (Fin./Mercedes) -56,021, 6. Pérez (Mex./Force India) -1:18,630, 7. Vandoorne (Belg./McLaren), 8. Stroll (Kan./Williams), 9. Massa (Braz./Williams), 10. Ocon (Fr./Force) všichni -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 15 z 20 závodů): 1. Hamilton 281, 2. Vettel 247, 3. Bottas 222, 4. Ricciardo 177, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) 138, 6. Verstappen 93, 7. Pérez 76, 8. Ocon 57, 9. Sainz (Šp./Toro Rosso) 48, 10. Hülkenberg (Něm./Renault) 34.

Pohár konstruktérů: 1. Mercedes 503, 2. Ferrari 385, 3. Red Bull 270, 4. Force India 133, 5. Williams 65, 6. Toro Rosso 52, 7. Renault 42, 8. Haas 37, 9. McLaren 23, 10. Sauber 5.

Velkou cenu Malajsie formule 1 vyhrál Max Verstappen z Red Bullu a připsal si druhý triumf v kariéře.
Velkou cenu Malajsie formule 1 vyhrál Max Verstappen z Red Bullu a připsal si druhý triumf v kariéře.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud