30. dubna 2018 • 14:49

Takhle ne! Splašení býci půjdou na kobereček. Týmu se omluví, ví šéf

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeli parádní závod, mohli stanout na stupních vítězů… sami si však tu šanci torpédovali. „A ujistím se, že se oba celému týmu omluví,“ zlobil se po včerejší GP Ázerbájdžánu šéf Red Bullu llu Christian Horner poté, co se z ní Daniel Ricciardo a Max Verstappen vyřadili 11 kol před koncem vzájemnou kolizí. Ani jeden nechtěl hodit vinu na druhého a oba doufají, že tým nezavede za trest týmovou režii.



Přišli do boxů ke svým mechanikům a báli se jim podívat do očí. Styděli se. Litovali. Zlobili se. Ale už bylo pozdě.

„Tohle se bude samozřejmě řešit především za zavřenými dveřmi, ale jsme týmový sport a oba jezdci si uvědomují, že to hodně pokazili,“ nebral si před Danielem Ricciardem a Maxem Verstappenem servítky jejich šéf Christian Horner. Nebylo se co divit.

Jedenáct kol před cílem GP Ázerbájdžánu ti dva bojovali o stupně vítězů, ale místo toho se zkratem sami vyřadili. Na jedné z rovinek se Ricciardo řítil za Verstappenem, chystal se ho předjet, ten mu ale lehce uhnul na jednu stranu, pak na druhou, a Australan to už neubrzdil.

Prásk. A oba letěli mimo trať. Zkáza dobře rozjetého závodu. „Je to velké zklamání. Ztratili jsme spoustu bodů úplně zbytečně. Myslím, že si musíme promluvit o tom, čí je to chyba, protože především jezdíme za tým a reprezentujeme ostatní a to, co se stalo, ani pro jednoho z nás není dobré. Nestalo se to poprvé a myslím, že se z toho poučíme a že se to už nebude opakovat,“ kál se Verstappen.

Takhle vypadaly monoposty borců Red Bullu po vzájemné koliziFoto REUTERS/David Mdzinarishvili

A co Ricciardo? Podobná slova. „Není to dobré. Oba se cítíme špatně, že to takto dopadlo. Je to těžké. Nechám novináře a fanoušky udělat si své závěry. Řeknu jen, že jsem si myslel, že se tam objeví mezera na vnitřku. A jakmile jsem ten manévr udělal, musel jsem se toho držet. Ale více mě bolí to, jak se všichni v týmu nyní cítí. Pokusíme se omluvit co nejlépe. Podívám se na opakované záběry, dřív to nechci moc komentovat,“ vysvětloval Australan.

Před dvěma týdny vyhrál GP Číny a dostal se do šance zabojovat o čelo MS, nyní však nabral velké manko. Po včerejšku ztrácí na vedoucího Hamiltona 33 bodů. A co se Verstappena týče… pro něj to byl už druhý nedokončený závod v sezoně.

Jaký byl pak verdikt stewartů? Verstappen podle nich udělal dva menší pohyby, Ricciardo ale nehodě napomohl, když brzdil pozdě.

„Necháváme jezdce závodit, a oni pak udělají tohle. Neuvěřitelné! Chybovali oba. Nemáme týmovou jedničku ani dvojku, ale očekáváme od pilotů zodpovědnost,“ láteřil i poradce Red Bullu Helmut Marko a Horner dodal: „Oba se omlouvají. Neviníme jednoho, oba nesou svůj díl, ale pokazili to týmu. Oba jsou týmem dobře placeni a já se ujistím, že se všem v týmu (v továrně v Milton Keynes) omluví. Chceme je nechat závodit, ale musejí prokázat respekt k týmu,“ řekl šéf Red Bullu.

Je to jasně vztyčený prst. Jinak by pro splašené býky nastala do budoucna neatraktivní týmová režie. „Nemyslím, že týmové příkazy jsou tou správnou cestou, ale samozřejmě budeme asi i o tom mluvit,“ připustil mírnou obavu Verstappen.

Takhle vypadaly monoposty borců Red Bullu po vzájemné kolizi
Takhle vypadaly monoposty borců Red Bullu po vzájemné kolizi

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud