Ivo Pospíšil
28. dubna 2020 • 18:14

Bez diváků i v protisměru? Restart F1 může otevřít revoluční kroky

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři podniky zrušili, sedm dalších odložili, stále ale věří, že letošek úplně bez závodů nebude. Létají odvážné návrhy kdy a jak… „Až budeme vědět konkrétní kalendář, řekneme to,“ oznámil šéf F1 Chase Carey. V tom předběžném se zatím počítá s návratem na začátku července – v GP Rakouska. Bez fanoušků, bez médií, odtrhnutí od vnějšího světa a možná i s více závody na jednom místě.



Ať už tu dřív vítězil Nico Rosberg, Lewis Hamilton či v posledních dvou letech Max Verstappen, vždy šlo o závod v termínu, kdy už byly karty v boji o titul jasně rozdány. Letos to ale bude možná otvírák celé sezony F1, jež by měl rozbít prázdno způsobené koronavirovou pandemií. Grad Prix Rakouska, Red Bull Ring, 5. července 2020.

Vyjdou tyto plány i v reálu?

„Finální kalendář zveřejníme, jakmile to bude možné,“ prohlásil šéf F1 Chase Carey. Zatím nabídl jen jeho obrysy, ale Rakousko v něm skutečně figuruje (po zrušení GP Francie) jako úvodní díl celého šampionátu. Po něm následují další evropské podniky v Británii, Maďarsku nebo Belgii, v září by se pak F1 měla přesunout do Asie, následně do Ameriky a skončit se chystá na konci listopadu v Abú Zabí. Stále však ve vzduchu visí mnoho neznámých a proměnných.

Ve hře je 12 různých destinací, nicméně se věří v pořádání až 15 až 18 závodů. Jak na to? Buď vrátit některý ze sedmi aktuálně odložených (Bahrajn, Vietnam, Čína, Nizozemsko, Španělsko, Ázerbájdžán, Kanada), nebo by se mohlo v jednom areálu konat i více bitev. Rakousko by v tomhle mohlo ukázat směr.

„První závod bude pravděpodobně v neděli 5. července a ten druhý by následoval třeba hned další středu odpoledne,“ nabídl dřív netradiční výzvu konzultant Red Bullu Helmut Marko. Později ale z toho plánu ustoupil a vrátil se k ideji jet první bitvu 5. 7. a druhou o týden později 12. 7.

Britové zase vyslovili nápad odjet jeden závod na trati v Silverstonu v běžném směru, a ten další zase opačně. Už jen realizovat tyto návrhy by byla pro F1 revoluce, jenže aby se letos dal udělit titul, musí být odjeto minimálně osm závodů. „Nemám strach, že by menší počet závodů šampionát znehodnotil,“ zůstal klidný čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel.

Ať tak či tak, závody budou zprvu jistě bez diváků. Organizátoři GP Británie už poslali držitelům vstupenek oficiální dopis, že letošní lístek budou moci uplatnit příští rok, a zvláštní režim by přišel i v případném entrée v Rakousku.

Jen první návrhy zde pracovaly s jasnou vizí: žádní diváci, žádní hosté, žádní novináři, personál týmů zredukovat na nezbytné minimum (45 lidí na tým), izolovat od ostatní populace, která žije v blízkosti okruhu. Každý z členů týmu by měl mít povinnost nosit roušku, nebo mít doklad o absolvování testu na COVID-19. „Doufáme však, že fanoušci budou součásti našich akcí, jakmile se v harmonogramu posuneme dál,“ přál si na závěr Carey.

Teď jen, aby se alespoň začalo brzy závodit.

JAK VYPADÁ AKTUÁLNÍ KALENDÁŘ F1
5. července GP Rakouska
19. července GP Británie
2. srpna GP Maďarska
30. srpna GP Belgie (Podle rozhodnutí vlády nelze v Belgii kvůli pandemii organizovat hromadné akce nejméně do 31. srpna. Oficiální verdikt o osudu závodu zatím nezazněl.)
6. září GP Itálie
20. září GP Singapuru
27. září GP Ruska
11. října GP Japonska
25. října GP USA
1. listopadu GP Mexika
15. listopadu GP Brazílie
29. listopadu GP Abú Zabí
ODLOŽENÉ ZÁVODY
GP Bahrajnu (22. března), GP Vietnamu (5. dubna), GP Číny (19. dubna), GP Nizozemska (3. května), GP Španělska (10. května), GP Ázerbájdžánu (7. června), GP Kanady (14. června)
ZATÍM ZRUŠENÉ ZÁVODY
GP Austrálie, GP Monaka, GP Francie

 

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud