Marie Sehnálková
Premium
16. května 2022 • 20:00

Bizarní spor o piercing a trenky ve formuli 1? Král: Zavíraly se oči

Vstoupit do diskuse
2
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bizarní spor se rozhořel uvnitř formule 1. Za všechno může nenápadná novinka. Mezinárodní automobilová federace (FIA) od týmů vyžaduje písemné potvrzení, že jezdci nosí nehořlavé spodní prádlo a nemají na sobě při závodě šperky. Nařízení vzbudilo mezi piloty pobavené reakce. To, co začalo jako humorná diskuze, nyní ovšem přerostlo v kauzu, kvůli které Lewis Hamilton dokonce zvažoval, že nenastoupí do závodu.



Vše začalo během Velké ceny Austrálie, která se konala letos v dubnu. Ředitelství závodu jezdcům oznámilo, že hodlá daleko důsledněji kontrolovat pravidlo platné od roku 2005. Dle něj mají jezdci zakázáno nosit v kokpitu řetízky, náušnice či piercingy. Vedle šperků si vedení hodlá posvítit i na spodní prádlo. Někteří jezdci totiž údajně nosili do monopostu vlastní spodky, které nemají potřebný certifikát a ohnivzdorné vlastnosti.

Když piloti na tiskové konferenci v Melbourne dostali poprvé možnost vyjádřit se ke staronovým pravidlům, většina komentovala situaci s humorem. „Pokud bych nosil šperky, byl bych příliš těžký a pomalý, takže u mě nic takového určitě nehrozí,“ řekl například Max Verstappen, kterého se smíchem zarazil Lewis Hamilton: „Ale no tak, kamaráde, vím, že máš propíchnuté bradavky.“ „Zase je chceš vidět?“ zareagoval pohotově holandský jezdec.

Pobavené reakce sklidilo i pravidlo se spodním prádlem, na jehož dodržování mají dohlížet samotné týmy. „Já určitě nebudu kontrolovat ničí spodky,“ prohlásil šéf Red Bullu Christian Horner. „Na druhou stranu mám spolehlivé informace, že naši jezdci chodí naostro! Tohle nařízení by jim tedy nemělo dělat problémy.“

Lewis Hamilton je známý svou zálibou ve špercích a extravaganci
Lewis Hamilton je známý svou zálibou ve špercích a extravaganci

Aby se závodníci mohli na dodržování pravidel pohodlně aklimatizovat, FIA rozhodla, že kontroly začne uplatňovat až při Velké ceně Miami, tedy zhruba měsíc po Austrálii. Za porušení zákazu bude hrozit pokuta 52 tisíc dolarů (1,2 milionu korun). V případě opakování by sankce narostla na 265 tisíc dolarů a při třetím porušení by pilotovi mohly být odečteny body ze šampionátu.

To, co začalo brífinkem, při kterém většina jezdců brala novinky s nadhledem, se ovšem těsně před Miami rozhořelo v ostrý spor. Na jedné straně vyhlášený modeman a milovník šperků Hamilton, na straně druhé neústupné ředitelství závodu.

„Když jsme se bavili o špercích, říkali mi, že bezpečnost má být na prvním místě. Tak jsem odpověděl: Dobře, a co těch posledních šestnáct let? Mám na sobě šperky celou tu dobu, co jsem ve formuli 1, takže tehdy se bezpečnost neřešila?“ namítl Hamilton. Před novináře se na protest dostavil s osmi prsteny, řadou náušnic, řetízků a třemi hodinkami. „Příště budu mít čtyři,“ dodal.

Situace se dokonce vyhrotila natolik, že sedminásobný mistr světa před Velkou cenou Miami prohlásil, že Mercedes bude muset s takovou nejspíš povolat rezervního jezdce. On, podobně jako ředitelé závodu, totiž v žádném případě nehodlá ustoupit.

Vše se

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
2
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud