Marie Sehnálková
11. června 2022 • 10:10

Šéf FIA kritizuje Vettela kvůli LGBTQ: Lauda se staral jen o jízdu...

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel před Velkou cenou Ázerbájdžánu vyjádřil podporu LGBTQ komunitě. Podle šéfa Mezinárodní automobilové federace Mohammeda bin Sulajema by se ovšem jezdci spíše než o sociální témata měli zajímat o závodění. Jeho kritice neušel ani Lewis Hamilton či Lando Norris.



Měsíc červen bývá považován za Pride Month, tedy měsíc sexuálních menšin. Podpořit boj za respekt a práva LGBTQ komunity se rozhodli také některé stáje a piloti formule 1. Například Mercedes pro nadcházející červnové závody přebarvil své typické stříbrné logo na duhové. K obdobnému gestu přistoupil také Aston Martin či Alpine.

Pikantní je, že duhová „vylepšení“ předvedou jezdci poprvé právě v Ázerbájdžánu. V bývalé sovětské republice přestala být homosexualita trestným činem teprve v roce 2000. I přesto tu stále neexistují zákony, které by lidi chránily před homofobií. „Coming outy“ jsou zde spíše ojedinělé.

Ještě složitější situaci zažívají gayové a lesby v Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech (oba státy jsou pořadatelskými zeměmi závodů formule 1.) Tady hrozí za homosexualitu vězení a v krajních případech dokonce trest smrti.

„V rámci seriálu formule 1 se letos pojede 22 závodů v celkem 20 zemích. Co se týče práv LGBTQ, jsou některé pořadatelské státy velmi tvrdé. Mohli bychom tam odmítnout závodit – ale co potom?“ komentoval situaci čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel.

„Kdybychom nezávodili, nic bychom nezměnili. Tím, že se v těchto státech účastníme Velkých cen, můžeme na tyto problémy zdvořile poukázat a mít pozitivní dopad. Hodnoty a zásady se nemohou zastavit na hranicích,“ řekl dále Vettel v rozhovoru pro populární britský gay magazín Attitude.

Vyjádření na podporu homosexuálů zapůsobilo jako červený šátek na prezidenta Mezinárodní automobilové federace Mohammeda bin Sulajema. Toho už delší dobu dráždí skutečnost, že se jezdci stále více vyjadřují i k jiným tématům než jsou samotné závody.

„Niki Lauda nebo Alain Prost se vždy starali jen o závodění. Jenže Vettel se teď předvádí na duhovém kole, Lewis diskutuje o lidských právech a Norris veřejně mluví o duševním zdraví. Každý si samozřejmě může myslet, co chce. Zamýšlím se ale nad tím, jestli bychom měli pořád někomu vnucovat své přesvědčení o záležitostech, které stojí mimo sport,“ postěžoval si v rozhovoru pro formulový portál Grandprix247.

„Například já pocházím z arabské kultury. Jsem internacionální a jsem muslim. Vnucuji své názory lidem? V žádném případě! Nikdy,“ dodal dnes už bývalý jezdec.

Po mediální smršti vyvolané tímto vyjádřením nově zvolený prezident FIA svůj postoj zřejmě přehodnotil. Na Twitteru následně zveřejnil příspěvek, ve kterém jezdce za jejich angažovanost naopak pochválil. „Jako jezdec jsem vždy věřil, že sport má být katalyzátorem společenského pokroku. Proto je podpora udržitelnosti, rozmanitosti klíčovou prioritou mého mandátu. Vážím si úsilí všech jezdců a jejich snah o lepší budoucnost.“

Když s jeho výroky konfrontovali novináři jezdce na páteční tiskové konferenci, od Lewise Hamiltona se mu dostalo zastání. Tvrzení Sulajema prý mohla být vytržená s kontextu. Sedminásobný mistr světa následně ale ujistil, že v aktivismu hodlá pokračovat.

„Naše sportovní odvětví neustále roste. Máme větší publikum než kdy jindy... Formule 1 zůstává i nadále důležitou platformou pro šíření našich hlasů,“ prohlásil. „Témata, která Lewis nastoluje, problémy, o kterých mluvil Lando, a věci, které jsem zmínil já, jsou důležité k diskuzi,“ podpořil jej Sebastian Vettel.

Vstoupit do diskuse
3
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud