Josef Král
10. června 2022 • 13:45

Red Bull má ideální kombinaci pilotů. Péreze znám a vím, v čem je dobrý

Autor: Josef Král
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Po Velké ceně Monaka čeká závodníky formule 1 další městský okruh. Tentokrát se seriál formule 1 přesouvá do Ázerbájdžánu. Co nás čeká nadcházející závodní víkend v Baku? To pro iSport.cz shrnul ve svém blogu český závodník Josef Král.



Závodní okruh v Baku je poměrně neobvyklý. I když je charakterizován jako městský, s typicky úzkou městskou tratí jako je například v Monaku, toho nemá moc společného. Je tam pouze jedna prostřední pasáž, jak my říkáme myší díra, která se projíždí malými uličkami.

Všechno ostatní je typologicky podobné spíše americkému stylu okruhu, na kterém se jezdí třeba Indy car. Trať v Baku je relativně široká, jsou tam hodně pravoúhlé zatáčky, a co je nejdůležitější, je tam dlouhá cílová rovinka, na které se dá krásně předjíždět.

Na městských okruzích se mnohem hůře predikuje a plánuje strategie. Každý z jezdců je tady mnohem blíž chybě. Loni tam byla spousta chyb, ať už například u Lewise Hamiltona či Maxe Verstappena. Myslím ale, že letos se dá očekávat, že to bude o něco poklidnější.

Vidíme, že piloti jsou od začátku sezony docela opatrní. Je to hodně způsobené tím, že jsou nová pravidla, změnily se monoposty… Týmy přijíždí na okruhy a jezdci ani inženýři nevědí, co mají očekávat. Proto k tomu přistupují obezřetněji. A to platí dvojnásob u městských okruhů.

Pro Baku je lehkým favoritem v tuto chvíli Red Bull. Od začátku sezony je dominantní na rychlých úsecích. Místní okruh s dlouhými rovinkami by jim proto měl sedět. V maximálkách jedou mnohem rychleji, auto netvoří zdaleka tak velký odpor vzduchu a posledních iks set metrů z rovinek je jejich auto opravdu absolutně nejrychlejší ze závodního pole. To je podle mě jeden z klíčových faktorů, který Red Bullu bude hodně nahrávat.

V Monaku získal první místo Sergio Pérez, který je aktuálně v jezdeckém šampionátu na třetím místě a dostává se pomalu blíž Maxovi. Pro Red Bull je to určitě dobře. Pérez se oproti loňsku celkově zlepšil a určitě mu pomohla i změna pravidel. Nemyslím si ale, že by byl na stejné úrovni jako Max. Pořád mu trošičku chybí.

Společně se Sergiem jsme spoustu let závodili a vím, že z pohledu techniky jízdy je opravdu velmi dobrý. Je to komplexní jezdec, který má v tuto chvíli navíc i opravdu hodně zkušeností. Naproti Maxovi mu ale chybí jistá dravost.

Pro Red Bull je taková kombinace pilotů ideální. Pérez sice cítí, že má slušnou rychlost, ale není to pilot, který by dělal v týmu rozbroje. Místa u Red Bullu si hodně váží. Za roky, co strávil ve formuli 1, nikdy nebyl v top týmu. Tu příležitost od Red Bullu ale dostal. Kdyby tato nabídka nepřišla, pravděpodobně by skončil kariéru.

Je vidět, že se trošku smířil s rolí dvojky a rád svému týmu pomůže. Samozřejmě vyhrát závod umí, to dokázal velmi dobře třeba právě v Monaku. Myslím ale, že teď přijdou okruhy, na kterých bude jednoznačně dominantnější Max.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud