8. července 2022 • 18:42

Verstappen ovládl kvalifikaci na sprint v Rakousku. Oba Mercedesy měly nehodu

Autor: ČTK, adl
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na sprint při Velké ceně Rakouska formule 1 vyhrál vedoucí muž průběžného pořadí mistrovství světa Max Verstappen. Nizozemský pilot zajel na domácí trati svého týmu Red Bull o 29 tisícin sekundy rychlejší čas než Charles Leclerc z Ferrari. Třetí příčku vybojoval Leclercův týmový kolega Carlos Sainz.



Závěr kvalifikace byl dvakrát přerušen po nehodách pilotů Mercedesu Lewise Hamiltona a George Russella. Jako první nejprve skončil po smyku v ochranných bariérách sedminásobný šampion Hamilton. Poté, co byla kvalifikace po zhruba deseti minutách obnovena, havaroval také Russell. Oba poškodili své vozy, zdravotně jsou v pořádku. Russell zaznamenal nakonec pátý nejrychlejší čas, Hamilton byl desátý.

Vítěz kvalifikace a úřadující mistr světa Verstappen potvrdil, že se mu na Red Bull Ringu daří. Vloni tam ovládl Grand Prix Rakouska i předchozí Velkou cenu Štýrska. Z posledních šesti závodů na místní trati triumfoval čtyřikrát. Úřadující mistr světa hájí vedení o 34 bodů před týmovým kolegou Sergiem Pérezem. Mexický jezdec se kvalifikoval do sprintu jako čtvrtý.

„Jsem rád za první místo, ale vím, že se body udělují až zítra a v neděli. Během kvalifikace byla velmi dlouhá prodleva a to není moc dobré, když jste v rytmu. Máme však dobré auto. Věřím, že to bude zítra v první zatáčce v pohodě,“ řekl Verstappen.

Lewis Hamilton měl při kvalifikaci na sprint VC Rakouska nehodu a skončil desátý
Lewis Hamilton měl při kvalifikaci na sprint VC Rakouska nehodu a skončil desátý

Šanci cítí i Leclerc, jenž skončil druhý za Verstappenem také v úvodním tréninku. „Jsme všichni tři (se Sainzem) od sebe velmi blízko. Poté, co jsme byli delší dobu v boxech, se mi v posledním kole nedařilo dostat pneumatiky do správné teploty a Max byl o kousek rychlejší. Máme za sebou pět závodů, z mé strany byly trochu pohromou, takže snad konečně získáme body, které si zasloužíme,“ řekl monacký pilot.

Až z poslední příčky odstartuje čtyřnásobný šampion Sebastian Vettel z Aston Martinu, který se neprobojoval ani z úvodní části. Jeho nejlepší čas mu byl navíc kvůli překročení traťových limitů škrtnutý. Jen o tři příčky před ním zahájí závod týmový kolega Lance Stroll.

Sobotní sprint, který určí pořadí na startovním roštu GP, začne v 16:30 a pojede se na 24 kol. Osm nejlepších jezdců také získá prémiové body do pořadí šampionátu. Vítěz jich obdrží deset, každý další v pořadí o jeden méně. Během tohoto víkendu si tak nejlepší pilot může přijít až na 34 bodů. Dosud jediný sprint v této sezoně vyhrál při dubnové Grand Prix Emilie Romagny Verstappen.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud