11. července 2022 • 12:57

Alonso hrozil mladíčkovi v 300 km/h. Pak zřejmě zalhal do týmového rádia

Autor: mrs, inf
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fernando Alonso je aktuálně nejzkušenějším závodníkem ze startovního roštu. Jeho kariéra ve formuli 1 trvá už neuvěřitelných 21 let. Není proto divu, že si španělský nestor dovolí na okruhu to, co žádný jiný jezdec. Při Velké ceně Rakouska hrozil v třísetkilometrové rychlosti mladíčkovi Jukimu Tsunodovi a poté zřejmě úmyslně zalhal do týmového rádia.



Pilotovi AlphaTauri Jukimu Tsunodovi se během Velké ceny Rakouska podařilo pořádně naštvat dvojnásobného mistra světa Fernanda Alonso . Španělský matador měl těžký víkend a po technických problémech startoval z úplného konce startovního roštu. Po skvělém výkonu se mu ale přece jen podařilo dojet na bodech a skončil desátý.

Nechybělo přitom mnoho a jeho úspěšný boj mohl skončit nepříjemnou nehodou. Při předjíždění Jukiho Tsunody ve 33. kole mu totiž Japonec zavřel dvířka a vytlačil španělského matadora na trávu. To vše v plné rychlosti, kdy měl Fernando Alonso aktivované DRS. Pilot Alpine naštěstí tento manévr ustál bez újmy a Tsunodu se mu nakonec podařilo předjet. Když míjel vůz japonského jezdce, kamera zachytila, jak mu naštvaný Alonso v třísetkilometrové rychlosti hrozí prstem.

Krušné chvíle si čtyřicetiletý jezdec užil i po závodě, kdy do poslední chvíle netušil, zda-li nebude dodatečně penalizován. Jezdce Alpine v neděli po Velké ceně Rakouska komisaři vyšetřovali kvůli nebezpečnému uvolnění kola. Nakonec ovšem došli k závěru, že dvojnásobného mistra světa trestat nebudou. Napomohla tomu zřejmě i jeho chytrá reakce do týmového rádia.

Během fáze virtuálního safety car zamířil Fernando hned dvakrát po sobě do boxů. Tým se ho prostřednictvím vysílačky dotazoval, proč chce znovu zastavovat, když před pár sekundami přezul na měkkou směs. Španělský pilot bez většího vysvětlování odvětil: „Potřebuju opět zastavit.“ Na pitlane pak mechanikům řekl, aby zkontrolovali přední levou stranu.

Fernando Alonso při předjíždění hrozil Jukimu Tsunodovi prstem...
Fernando Alonso při předjíždění hrozil Jukimu Tsunodovi prstem...

Tato žádost vyvolala podezření, že Alonso moc dobře věděl, že z předchozí zastávky v boxech odjel s nedostatečně dotaženým kolem, a že mu tím pádem hrozí penalizace. Tým Alpine by totiž porušil článek 34.14 Sportovních pravidel F1 o „propuštění monopostu na trať v nebezpečném stavu“. Alonsova strohá komunikace do týmové vysílačky dávala tušit, že si je nebezpečí časového trestu vědom. Týmový šéf Alpine Otmar Szafnauer se ovšem postavil za svého jezdce s tím, že určitě nechtěl nic maskovat.

Alonso se pak obhajoval, že „neviděl ráfek kola a že jediné, co cítil, byla malá vibrace“, proto chtěl znovu do boxů. Této verzi uvěřili i komisaři, kteří následně zkoumali video ze závodu. Podle nich pilot Alpine skutečně nemohl cítit, že by kolo bylo uvolněné. Vyšetřování nakonec dopadlo ve prospěch španělského závodníka, a tak se Alonso mohl definitivně radovat z bodu za desáté místo.

Fernando Alonso: Mistr světa F1
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud