8. října 2022 • 10:10

V Japonsku z prvního místa pojede Verstappen, za ním oba jezdci Ferrari

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na Velkou cenu Japonska vozů formule 1 vyhrál Max Verstappen z Red Bullu. Nizozemský jezdec, který může po nedělním závodě slavit na trati v Suzuce obhajobu mistrovského titulu, porazil o jednu setinu sekundy druhého v průběžném pořadí Charlese Leclerca z Ferrari. Třetí byl Leclercův týmový kolega Carlos Sainz.



Pětadvacetiletý Verstappen získal 18. pole position v kariéře a pátou v sezoně. V závodě zaútočí na letošní dvanácté vítězství a dvaatřicáté celkově. V čele šampionátu má náskok 104 bodů před Leclercem a 106 před týmovým parťákem Sergiem Pérezem. Aby mohl Verstappen v Suzuce čtyři závody před koncem slavit druhý titul v řadě, musí získat o osm bodů více než Leclerc a o šest než Pérez. Mexický jezdec Red Bullu se kvalifikoval jako čtvrtý.

Rodák z Hasseltu zajel nejrychlejší čas 1:29,304 v úvodu poslední části. Předtím měl incident s Landem Norrisem z McLarenu. Verstappen ztratil v přípravném kole kontrolu nad vozem a Norris, který ho tou dobou předjížděl, musel vyjet mimo trať. Lídr šampionátu se později Norrisovi gestem omluvil. Komisaři budou incident vyšetřovat.

Čtyřiadvacetiletý Leclerc sice v posledním kole zrychlil a útočil na Verstappenův čas, v závěrečné sekci ale nabral manko a protnul cíl o setinu později. Pokud v neděli Verstappen vyhraje a získá prémiový bod za nejrychlejší kolo, nebude pilotovi z Monaka k zachování naděje stačit ani druhé místo.

Závod odstartuje v Suzuce v 7:00 SELČ.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud