Marie Sehnálková
13. března 2023 • 22:00

Rozpad Ferrari? Tým opouští důležití lidé, Leclerc jednal o budoucnosti

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od příchodu nového týmového šéfa Ferrari Frédérica Vasseura se očekává hodně. A situaci nemá rozhodně jednoduchou. Italský tým se totiž začíná otřásat v základech a musí aktuálně řešit hned několik palčivých problémů od personálních změn až po špatnou výkonnost.



Začátek sezony nedopadl pro italskou stáj zdaleka podle představ. Pro Charlese Leclerca skončila Velká cena Bahrajnu předčasně kvůli problémům s motorem. Spolehlivost navíc nebyla jedinou bolístkou nového monopostu SF-23. V závodním tempu Ferrari výrazně ztrácelo na Red Bullem a oba jezdci se potýkali s velkou degradací pneumatik. „I kdybych neodstoupil, tak jsme na lepší než třetí místo neměli,“ zhodnotil po závodě Leclerc.

Podle italského deníku La Gazzetta dello Sport po nevydařené GP Monačan požádal o schůzku generálního ředitele Ferrari Johna Elkanna, aby aktuální situaci prodiskutovali. Smlouva Leclercovi vyprší na konci roku 2024 a je patrné, že kariéru nebude chtít spojovat s týmem, který není schopný plnit roli vyzývatele o titul.

Vedle těchto problémů navíc Ferrari musí aktuálně řešit i personální změny na klíčových pozicích. Po konci uplynulé sezony opustil italskou stáj týmový šéf Mattia Binotto a na jeho místo přišel Frédéric Vasseur, jež dříve působil v Sauberu. Tato výměna ovšem rozpoutala odchody dalších ústředních postav z Maranella.

Svou rezignaci nadřízeným potvrdit šéf aerodynamického oddělení David Sanchez, který stojí za současným konceptem vozu. Zájem o jeho služby projevil údajně McLaren, u kterého inženýr pracoval již dříve.

Z týmu prý odcházejí ale i další dlouholeté opory. Končí také závodní ředitel Laurent Mekies, který je po šéfovi Frédéricu Vasseurovi druhou nejdůležitější personou. Dále Maranello opouští inženýr Iñaki Rueda a Jonathan Giacobazzi, který propojoval paddock, vedení a vlastníky Ferrari.

Podle informací italského deníku Corriere della Sera to navíc vře i mezi samotným Vasseurem a prezidentem Ferrari Benedettem Vignou. Ten se údajně snaží získat co největší kontrolu nad závodním týmem a Vasseurovi nechává jen omezené pravomoce. Jedno je teď jisté, před Fredem Vasseurem leží těžký úkol – vypořádat se s rezignacemi i tlakem tifosi, kteří by červené monoposty rádi viděli bojovat o první místa.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud