29. října 2023 • 07:20

Ferrari ovládlo kvalifikaci v Mexiku. Výpadek Norrise, Ricciardo překvapil

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvalifikaci na Velkou cenu Mexika vozů formule 1 ovládli nečekaně piloti Ferrari. Vyhrál monacký jezdec Charles Leclerc, který porazil o 67 tisícin sekundy týmového kolegu Carlose Sainze. Třetí dojel již jistý mistr světa Max Verstappen z Red Bullu, jehož ještě čeká vyšetřování za zdržování při výjezdu z boxové uličky.



Šestadvacetiletý Leclerc získal čtvrtou pole position v sezoně a druhou za sebou. Z prvního místa odstartuje do závodu F1 podvaadvacáté v kariéře. Rodák z Monte Carla zajel nejrychlejší čas v hodnotě 1:17,166 v úvodu závěrečné části. Ačkoliv během posledního pokusu už nezrychlil, první příčku uhájil. Leclerc zaútočí v závodě na první triumf v sezoně a šestý v kariéře.

Nizozemský jezdec Verstappen si naopak zkomplikoval útok na třetí triumf v Mexiku za sebou. Rodák z Hasseltu, který si již v předstihu zajistil třetí mistrovský titul, bude po kvalifikaci vyšetřován za zdržování při výjezdu z boxů. Verstappen usiluje o 51. vítězství v kariéře, kterým by vyrovnal maximum legendárního Francouze Alaina Prosta. Může také získat rekordní šestnácté vítězství v jedné sezoně. Možný trest čeká také šestého Lewise Hamiltona z Mercedesu, který nezpomalil pod žlutými vlajkami.

Pátou příčku obsadil Verstappenův týmový kolega a domácí pilot Sergio Pérez. Třiatřicetiletý rodák z Guadalajary se může stát prvním Mexičanem v historii, který by domácí závod vyhrál. Povedenou kvalifikaci odjel Daniel Ricciardo z AlphaTauri. Čtyřiatřicetiletý Australan, který se minulý týden vrátil do kokpitu po zranění ruky, skončil čtvrtý.

Už v první části kvalifikace vypadl Lando Norris z McLarenu. Britský pilot a šestý muž průběžného pořadí obsadil devatenácté místo.

Nedělní závod začne ve 21:00 SEČ.

Kvalifikace na Velkou cenu Mexika, závod mistrovství světa vozů formule 1:

1. Leclerc (Mon./Ferrari) 1:17,166, 2. Sainz (Šp./Ferrari) -0,067, 3. Verstappen (Niz./Red Bull) -0,097, 4. Ricciardo (Austr./AlphaTauri) -0,216, 5. Pérez (Mex./Red Bull) -0,257, 6. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,288.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud