Ivo Pospíšil
3. srpna 2018 • 18:46

V Brně se ukáže český talent. Šestnáctiletý Salač chce být v TOP20

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když se narodil, Valentino Rossi už měl v kapse tři mistrovské tituly. Pro Česko je ale nadějí do budoucna – a víkendová GP v Brně má být jeho první show. „Moc si toho vážím,“ říká talentovaný Filip Salač, který obdržel divokou kartu do kubatury Moto3. Už nyní je součástí slavné Cuna de Campeones, jeho otec též závodil a v Red Bull Rookies Cupu je zatím třetí.



Snu startovat před vlastními fanoušky se mohl dočkat už vloni. Jenže tehdy jen sedl na motocykl, odkroužil na Masarykově okruhu v Red Bull Rookies Cupu pouhá tři kola a musel vzdát… Pár týdnů po zlomenině stehenní kosti a zranění plic z jiného závodu v Barceloně ještě nebyl fyzicky v pohodě.

O rok později však teprve šestnáctiletého Filipa Salače čeká výzva ještě o patro výš. Díky divoké kartě totiž v neděli vletí do prvního závodu kubatury Moto3 v kariéře. „Je to skvělá zpráva a jsem za ni moc rád. Divokou kartu je těžké získat, takže si toho moc vážím,“ přiznal Salač.

Není to náhoda – motorky má tento teenager ukryté hluboko v DNA. Jeho otec Michal (rodák z Hořic) jezdil nejen na okruzích, ale i přírodní okruhy a dnes též působí v roli manažera juniorské reprezentace. Samotný Filip, který poprvé sedl na motorku ve dvou a půl letech, již třetím rokem jezdí Red Bull Rookies Cup (šampionát pro mladé talentované jezdce na identických strojích) a je součástí věhlasné španělské akademie Cuna de Campeones (Kolébka šampionů).

Filip Salač na tiskové konferenci před VC České republiky silničních motocyklůFoto ČTK

Stal se prvním z Čechů, který šel v rozvoji svého talentu touto cestou. Doteď střídavě žije mezi Českem a Španělskem, kde má lepší podmínky pro trénování. Vstřebává do sebe poznatky ze země Marka Márqueze, Jorgeho Lorenza či Daniho Pedrosy…

„Udělení divoké karty Filipovi považuji za úspěch diplomacie Autoklubu ČR. Samozřejmě si ji ale v prvé řadě sám vyjel, přesvědčil všechny svými výkony,“ míní prezident Autoklubu Jan Šťovíček. „Filip si start před domácím publikem zaslouží. V současné chvíli je to vedle dalších mladých kluků naše jednička na malých motorkách, a proto není diskuze, jestli ano, nebo ne.“

Sehnat divokou kartu pro MS silničních motocyklů nebylo snadné. Pro Salače rozhodl fakt, že mu ve třetím roce v Red Bull Rookies Cupu patří aktuálně třetí místo a disponoval i potřebnými finančními prostředky. Debutu mezi elitou už tak nebrání vůbec nic.

„Teď jen doufám, že se nám podaří dobře připravit a nastavit motorku. I když vypadá téměř stejně jako Rookies, technicky je úplně jiná. Hlavně motor, převodovka, brzdy a v neposlední řadě podvozek. Brněnský okruh je rychlý, preferoval bych mokro. Vody se nebojím a na mokru se trochu mažou výkonnostní rozdíly motocyklů,“ vysvětlil Salač.

Přičemž mu není ani cizí stanovit si velké mety. V příštím roce by už rád Moto3 jezdil pravidelně, do budoucna sní o MotoGP… A co se týká nedělní premiéry v Grand Prix České republiky? „Budu rád za umístění do dvacátého místa, dosažení bodované pozice by bylo super,“ dodal šestnáctiletý dravec.

Talentovaný Filip Salač si v neděli v Brně odbude premiéru v Moto3
Talentovaný Filip Salač si v neděli v Brně odbude premiéru v Moto3

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud