Ivo Pospíšil
13. listopadu 2012 • 11:51

Může za smrt dívek při rally vítr? Mohlo to tak být, říká navigátor

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Příčina sobotní nehody tragické nehody, při níž zemřely čtyři dívky v RallyShow Uherský Brod je stále v šetření policie. Pilot havarovaného vozu Michael Bartončík zprvu tvrdil, že za nehodu může vítr. Poté vše poupravil v prohlášení, kde oznámil, že vozidlo dostalo racionálně nevysvětlitelný boční impuls, který s ohledem na rychlost vozidla a šířku tratě nebylo možné korigovat. „Vítr v tom opravdu mohl hrát svou roli," zastal se kolegy navigátor Jan Tománek, jenž má zkušenosti i z WRC.



„Vozidlo bylo na horizontu nadlehčeno a silný zadní nebo boční vítr jej poslal mimo vozovku,“ popisoval okolnosti tragické havárie Bartončík. Posléze sle své tvrzení poupravil.

„V úseku cca deseti metrů po překonání horizontu dostalo vozidlo racionálně nevysvětlitelný boční impuls, který s ohledem na rychlost vozidla a šířku tratě nebylo možné korigovat,“ uvedl v tiskovém prohlášení.

Je to ve chvíli, kdy měl na tachometru zhruba 150 km/h možné? Deník Sport oslovil zkušeného navigátora Jana Tománka, který má zkušenosti i z WRC.

„Vítr v tom opravdu může hrát svou roli. Ten kraj, ve kterém se to jelo, je v pohoří a o víkendu tam prý silně foukalo. Sto padesát kilometrů v hodině je navíc už rychlost, při níž, pokud vyjedete zpoza nějakého břehu nebo soustavy budov, vám vítr může dráhu auta změnit,“ přiznal Tománek.

„Pokud navíc ten horizont byl tzv. skákací, což zase záleží na nájezdové rychlosti, tak to mohl ovlivnit dopad a mohla to vozidlo rozhodit.“

Závodní vůz při RallyShow Uherský Brod u obce Lopeník na Slovácku zabil čtyři mladé dívky.
Závodní vůz při RallyShow Uherský Brod u obce Lopeník na Slovácku zabil čtyři mladé dívky.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud