Ivo Pospíšil
26. srpna 2016 • 14:04

Kopecký si pojede pro čtvrtý titul, útočí i na křišťálovou vázu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Může dokázat, co se ještě nikomu nepodařilo. Vedle čtvrtého titulu pro českého krále vybojovat do trvalého vlastnictví i jinak putovní trofej pro vítěze Barum Rallye! „Hodně mě to láká,“ uznává Jan Kopecký před dnešním startem 46. ročníku věhlasného podniku. Na domácích tratích ovládl jezdec tovární Škody devět závodů v řadě, teď ale čelí i evropské špičce. Zde jsou hlavní taháky…



Cíl Kopeckého č. 1: čtvrtý titul
Má ho na dosah. Navazuje na loňskou dominanci, kdy vyhrál na českých tratích všech pět podniků, kterých se účastnil, a i s letošními dalšími čtyřmi výhrami peláší se Škodou Fabia R5 za obhajobou titulu. „Rádi bychom to zvládli,“ směje se Jan Kopecký, jenž má 149bodový náskok na nejbližšího vyzývatele Pavla Valouška (druhý Pontus Tidemand nejede). A pokud se mu podaří zlomit prokletí, kdy zde vyhrál jen v lichých letech (2009, 2011, 2013, 2015), bude brát víc než jen čtvrtý titul…

Cíl Kopeckého č. 2: křišťálová váza
Vyhrát Barum Rallye pětkrát v kariéře? To ještě nikdo nikdy nedokázal. Kopecký tak sahá po unikátním počinu, a sice aby obdržel do trvalého vlastnictví i putovní křišťálovou vázu pro vítěze nejslavnějšího rallye podniku. „Tohle mě hodně láká,“ netají se český šampion. 

V minulosti se o ni už pokoušela taková esa jako John Haugland, Vladimír Hubáček, Enrico Bertone či Roman Kresta (ti ji mohli získat díky třem výhrám v řadě). Čtyřiatřicetiletý machr sahá po zápisu do dějin.

200 tisíc fanoušků u tratě
Spolu s brněnskou MotoGP, která se jela minulý víkend, jde o nejnavštěvovanější motoristický podnik v Česku. A ani letos nebude Barum Rallye, která spadá i pod šampionát mistrovství Evropy, výjimkou. Podél tratí má znovu fandit až 200 tisíc diváků a vedle doprovodného programu nebo tradičně nasazeného vrtulníku apelují stovky pořadatelů na bezpečnostní 4 P – Pečlivě poslouchejte pokyny pořadatele. V případě problémů může být naopak rychlostní zkouška zastavena či zrušena. 

Lounová a hokejista Špaňhel
Budou zpestřením, ale i sami zažijí vítaný adrenalin. Zatímco zpěvačka Olga Lounová jede Barum Rallye už poněkolikáté (Mitsubishi Lancer EVO), poprvé se v ní představí i bývalý hokejista a mistr světa z roku 2000 Martin Špaňhel. Ten na trať vyrazí s Hondou Civic a navigovat ho bude Slovenka Zuzana Lieskovcová. Účast hokejistů v rallye není letos nic nového – v červencové Bohemia Rallye třeba při shakedownu navigoval Vojtěcha Štajfa bývalý obránce Colorada Avalanche Jan Hejda.

Evropská smetánka v akci
Ač zde obhajuje vítězství a bude hlavním favoritem, nebude mít Jan Kopecký startovní číslo 1. Tohle privilegium dostal současný lídr ME Polák Kajetan Kajetanowicz. A pozor na něj! Už vloni skončil ve Zlíně třetí, je mistrem Evropy a ve Fordu Fiesta povede zahraniční útok na českého lídra. Rychlý bude i Francouz Bryan Bouffier, mladý Lotyš Ralfs Sirmacis (22 let) či Rus Alexej Lukanyuk, jenž zde minulý rok skončil čtvrtý. Ukončí někdo z nich Kopeckého nadvládu na českých tratích?

Pechovo porsche i Rosettiho toyota
Šanci na vítězství mají velmi ztíženou, ale jejich vozy určitě nadchnou. Již do pátého závodu vlétne se svým Porsche 997 GT3 Václav Pech (na Bohemia Rallye ovšem skončil druhý hned za Janem Kopeckým) a divácky atraktivní dvoukolku představí i trojnásobný mistr Evropy Luca Rosetti, jenž vyrazí s Toyotou GT86 CS-R3 „Vůz je rychlý a věřím, že jej pro závod dobře nastavíme. Už se do Zlína moc těším a snad se mi podaří ve své kategorii zajet dobrý výsledek,“ vzkázal Rossetti.

Zářící Zlín: noční Super RZ
Pojede se už po dvanácté v řadě a má opět táhnout. Jak dnes padne tma, nadupané prototypy zahřmí Zlínem ve speciální, ale ošemetné Super RZ. „Pro aktuální ročník jsme ovšem otočili směr jízdy ve svitovském areálu,“ řekl organizátor Petr Juřík. Změny se navíc týkají i divácké zóny v nadjezdu do severní části trati – a ta nebude kvůli rekonstrukci zpřístupněna. Začíná se od 21.00 a ti největší favorité se dostanou do akce zhruba před půlnocí. Celý program pak zakončí slavnostní ohňostroj.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud