16. listopadu 2018 • 09:09

Ogier má v Australské rallye navrch nad Neuvillem, první etapu vyhrál Östberg

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

První etapu Australské rallye, kterou vrcholí světový šampionát v automobilových soutěžích, vyhrál Nor Mads Östberg s citroënem. Lídr seriálu a úřadující mistr světa Sébastien Ogier ve fordu je sedmý a virtuálně stále vede.



Francouz Ogier za sebou udržel svého největšího rivala a druhého muže průběžného pořadí Thierryho Neuvillea z Belgie, jenž je s vozem Hyundai desátý. Teoretickou šanci na zisk titulu má ještě Estonec Ott Tänak s toyotou, kterému po úvodních osmi erzetách patří pátá pozice.

Östberg vede o 6,8 sekundy před týmovým kolegou Craigem Breenem z Irska. Třetí je s odstupem 8,7 sekundy Fin Jari-Matti Latvala ze stáje Toyota.

Ogier s Neuvillem, které v pořadí MS dělí jen tři body, dnes na šotolinových cestách čistili ostatním trať. S podmínkami se v úvodu lépe vyrovnal belgický vicemistr světa, jenž šel do šesté erzety Sherwood s desetisekundovým náskokem na Ogiera. Po skoku však Neuville zničil levé zadní kolo a krátce poté mu v šikaně zhasl motor, takže klesl na desátou pozici.

Neuville tak bude v sobotní druhé etapě startovat už jako druhý, přičemž se očekává ještě náročnější terén než dnes. "Neztrácíme naději, i když naše šance se snížily. Nikdo neví, co se se stane v následujících dvou dnech," uvedl Belgičan.

Ogierovi, jenž má před vyzyvatelem náskok více než půl minuty, pomohli kolegové z týmu M-Sport Ford Teemu Suninen a Elfyn Evans, kteří úmyslně zpomalili a zajistili mu lepší startovní pozici pro sobotu. "V poslední erzetě jsem jel jako blázen, podmínky byly horší než ráno. Bylo to na hraně, víc jsem udělat nemohl," uvedl čtyřiatřicetiletý Francouz, jenž útočí na šestý mistrovský titul za sebou.

Výsledky:

1. Östberg, Eriksen (Nor./Citroën C3) 53:37,4, 2. Breen, Martin (Ir., Brit./Citroën C3) -6,8, 3. Latvala, Anttila (Fin./Toyota Yaris) -8,7, 4. Paddon, Marshall (N. Zél., Brit./Hyundai i20) -12,5, 5. Tänak, Järveoja (Est./Toyota Yaris) -16,9, 6. Lappi, Ferm (Fin./Toyota Yaris) -28,3.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud