18. listopadu 2018 • 08:30

Štajf v Kataru přepisoval dějiny. Soutěž vyhrál a vyjel si celkové druhé místo

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Paráda na závěr sezony! Český závodník Vojtěch Štajf se svým vozem Škoda Fabia R5 ovládl Katarskou rallye a vyhrál poslední díl Mistrovství Středního východu. I díky sobotnímu odstoupení domácího favorita a už jistého vítěze šampionátu Násira Al-Attíjy je Štajf v Kataru prvním nearabským vítězem od roku 1986. "Tento ročník byl pro mě hodně náročný, moc děkuji všem, co mě podporovali," řekl český závodník, který si tak pojistil konečnou stříbrnou pozici.



Sedmačtyřicetiletý Al-Attíja měl hned během první sobotní rychlostní zkoušky velké technické potíže na levém zadním kole (prasklý náboj) a musel odstoupit. V tu chvíli se dokořán otevřely dveře k vítězství pro Štajfa. A ten se zakousl a nepustil.

"Je mi Násira líto, ale to je rallye, to se občas stává. My jsme se s ním od začátku snažili držet krok a vyčkávat na jeho chybu, která pak přišla," řekl Štajf v tiskové zprávě.

Český závodník rychle zaslechl také informaci, že se stal prvním nearabským vítězem od roku 1986 a prvním nekatarským od roku 2002. Datum mu rychle evokovalo vzpomínku na začátky jeho závodnické kariéry. "V roce 1986 jsem byl se svým strýcem poprvé na rallye, tam jsem se tehdy rozhodl, že budu závodník," vysvětlil.

Rallye Středního východu letos čtyřiačtyřicetiletý borec absolvoval poprvé a nebyla to zkušenost, na kterou by ho něco z jeho košaté kariéry předtím dokázalo připravit. "Všechno pro mě bylo nové a každý závod pořádně těžký, protože se hodně lišily. Vždyť já závodím 22 let a pořád se vlastně ještě učím," dodal.

Každopádně premiéra se mu podařila na výbornou. V Jordánsku a na Kypru vybojoval druhé místo, následně dojel pátý v Libanonu a čtvrtý v Kuvajtu. Katar už pak byl zlatou tečkou.

Katarská rallye:

1. Štajf, Havelková (ČR, Škoda Fabia R5) 1:39:46,7 hod.,
2. Hussein, Chebab (Katar, Ford Fiesta R5) +4:08 min.,
3. A. Al-Kuwari, N. Al-Kuwari (Katar, Mitsubishi Lancer Evo X) +13:01.

Konečné pořadí mistrovství Středního východu:

1. Al Attíja (Katar, Ford Fiesta R5) 153 bodů
2. Štajf 131
3. Al Thefiri (Kuvajt, Mitsubishi Lancer Evo X) 59

Takhle vypadala cílová radost české posádky
Takhle vypadala cílová radost české posádky

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud