17. srpna 2019 • 22:00

Barum rallye vede Kopecký, rival Lukjaňuk musel ze závodu odstoupit

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký vyhrál první etapu Barum Czech rallye Zlín a míří za osmým triumfem na slavné soutěži, která je součástí mistrovství Evropy i domácího seriálu. Po devíti rychlostních zkouškách má v čele náskok téměř minuty na Brita Chrise Ingrama, třetí je Filip Mareš.



Kopecký dlouho o vedení bojoval s Rusem Alexejem Lukjaňujem, který však v osmém měřeném testu poškodil levé přední kolo a následně z rallye odstoupil. "Měl jsme pomalý defekt a rozhodl jsem se pokračovat. A dopadlo to podobně jako na Kanárských ostrovech...," kroutil hlavou zklamaný Lukjaňuk.

Úřadující český šampion, který může v neděli získat ve Zlíně sedmý domácí titul, tak získal v čele bezpečný náskok a je na nejlepší cestě vyhrát poosmé v kariéře jihomoravskou rallye.

"Je to škoda. Nevím přesně, co se ruským klukům za mnou stalo. Grjazyn asi udělal gumu a Alexej to trošku přehnal," řekl Kopecký, jenž v úvodu dne bojoval o vedení i s Nikolajem Grjazynem, který ale kvůli defektu ztratil dvě minuty. "Minutový náskok do druhé etapy je možná až moc. Kdyby to bylo o dvě vteřiny, tak by nás to možná bavilo více," dodal.

Kopecký má sice v čele solidní náskok, za ním je však velký boj o další pozice. Ingram má náskok pouze 3,8 sekundy na Mareše, s nímž bojuje i o titul mistra Evropy v kategorii ERC1 Junior. Čtvrtý Pech je jen dalších 2,5 sekundy zpět. "Můžeme být vcelku spokojeni, ale pořád je co zlepšovat," řekl Mareš, který s Kopeckým a Pechem bojuje i o český titul.

Barum rallye vyvrcholí v neděli, kdy je na programu zbývajících šest rychlostních zkoušek. Vítězná posádka 49. ročníku soutěže bude dekorována před 17. hodinou.

"I nadále musíme jet v tempu. Budeme se snažit jet rychle, abychom si to užili a bavilo nás to. Když ale budeme někde uvažovat, zda to podržet nebo ne, tak se asi rozhodneme, že ne," přiznal Kopecký. Navíc si uvědomuje, že v neděli ho čekají náročné erzety včetně populárního Majáku a Pinduly. "Ještě se může stát cokoliv," řekl.

Barum Czech rallye Zlín, závod seriálu mistrovství Evropy a mistrovství ČR v automobilových soutěžích - po 5 rychlostních zkouškách:

1. Kopecký, Dresler (Škoda Fabia R5 Evo) 1:07:06,5, 2. Ingram, Whittock (Brit./Škoda Fabia R5) -57,4, 3. Mareš, Hloušek (Škoda Fabia R5) -1:01,2, 4. Pech, Uhel (Ford Fiesta R5) -1:03,7, 5. T. Kostka, Kučera (Škoda Fabia R5 Evo) -1:16,2, 6. Griebel, Winklhofer (Něm./Škoda Fabia R5) -1:33,1, 7. Grjazyn, Fjodorov (Rus./Škoda Fabia R5) -1:57,4, 8. Tarabus, Trunkát (Škoda Fabia R5) -2:05,8, 9. Wagner, Winter (Rak./Škoda Fabia R5 Evo) -2:06,1, 10. Habaj, Dymurski (Pol./Škoda Fabia R5) -2:13,1.

Jan Kopecký je po pěti rychlostních zkouškách Barum rallye na 2. místě, na vedoucího Rusa Lukjaňuka ztrácí čtyři desetiny
Jan Kopecký je po pěti rychlostních zkouškách Barum rallye na 2. místě, na vedoucího Rusa Lukjaňuka ztrácí čtyři desetiny

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud