26. března 2014 • 21:20

Vážné obvinění! U Schumachera chybovali, mohl na tom být lépe, tvrdí lékař

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Už téměř tři měsíce leží v kómatu. Mohl na tom být Michael Schumacher po pádu na lyžích dnes lépe? Nelze to vyloučit. Alespoň podle slov doktora Garyho Harsteina, který byl lékařským poradcem ve formuli 1 do roku 2012. Péče o legendu závodních okruhů měla v jeho očích vypadat jinak hned po osudném prosincovém pádu na sjezdovce ve francouzských Alpách.



Ostrá kritika přichází ve chvíli, kdy existuje jen malá naděje, že se Schumacher dokáže plně zotavit z krvácení do mozku. „Došlo k vážným chybám, které téměř jistě zhoršily jeho stav,“ tvrdí na svém blogu Harstein, který se opírá při svém tvrzení o údajně dobře informované zdroje.

Lékař prý nevyčítá nic svým kolegům z nemocnice v Grenoblu, kteří se o Schumachera starají nyní, ani zdravotníkům, jež zasahovali přímo na místě. „Spíš narážím na systém, který dovolí bez zjevného důvodu převoz pacientů do míst bez neurochirurgické specializace,“ vyslovil se Harstein přímo.

Michael Schumacher v počátcích své kariéry ve formuli 1
Michael Schumacher v počátcích své kariéry ve formuli 1

Než Schumacher dorazil do Grenobelu, kde se podrobil dvěma operacím, putoval nejdřív do nemocnice v Mouriers, která neměla potřebná zázemí pro tak vážný případ. „Zpoždění při přístupu k neurochirurgovi nemůže v podobných případech prospět,“ připomíná Harstein.

Stanice Sky News kontaktovala vedení lyžařského resortu, kde k tragické nehodě došlo. Avšak jeho zástupci odmítli lékařovo vyjádření komentovat.

Na konci ledna začali Schumachera v nemocnice probouzet z umělého spánku a postupně snižovat u legendárního jezdce dávky léků. Naposledy se k Schumacherově stavu vyjádřila jeho manažerka 12. března, která hovořila o povzbuzujících náznacích u ostře sledovaného pacienta. Od té doby k žádnému výraznému posunu nedošlo. A to vyvolává obavy.

 

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud