Ivo Pospíšil
19. srpna 2015 • 17:31

Palba pořádných motorů: Lacko s Vršeckým chtějí opět vládnout Mostu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jejich stroje mají pět a půl tuny, a když se rozjedou, připomínají nezastavitelná monstra. Ve stejný termín, jako bude Zlín žít Barum Rallye, bude Most příští týden centrem dění ME trucků, v němž vystoupí i čeští jezdci Buggyry, Adam Lacko a David Vršecký. „Chceme obhájit loňské příčky,“ zní z týmu, což bylo první a druhé místo. Lacko by to bral, pořád totiž bojuje o titul mistra Evropy.



Už dvakrát byl v rámci ME taháčů třetí. V roce 2011 a 2012. Teď však Adam Lacko věří, že by se letos mohl posunout ještě výš. V aktuálním pořadí mu patří druhé místo a na vedoucího Norberta Kisse ztrácí jednasedmdesát bodů.

Zaútočí na něj i na post evropského šampiona? Tu největší šanci bude mít už příští týden, kdy pojede v domácím prostředí v Mostě. „Porazit se dá každý. Musíme mít co nejlepší podmínky a když při mně bude stát štěstí a při něm smůla, můžeme vyhrát,“ vypráví Lacko.

Má to být svátek. Jako každoročně. A pokus o navázání na minulý rok, kdy tehdy oba piloti Buggyry Lacko s Davidem Vršeckým obsadili první dvě místa.

„Chtěli bychom ten výsledek obhájit. Věřím, že je však pro diváky velkou předzvěstí, že Adamovi patří v šampionátu druhé a Davidovi páté místo,“ říká manažer týmu Jan Kalivoda a Vršecký tuší:

„Domácí závod je celkově složitý, protože přijde spousta lidí, kteří vás chtějí podpořit, a vy je prostě nechcete zklamat. Něco vás žene dopředu, ale i to užití je těžké, protože zde máte méně času na vše než na jiných závodech. Když ale slyšíte ten dav v cílovce, je to parádní.“

Jejich tým Buggyra už teď vládne pořadí Poháru konstruktérů. Tohle by ráda udržela. A všichni kolem týmu si tiše přejí, že by na okruh dorazilo až 80 tisíc fanoušků.

„Každá sezona je těžká a letos je to složitější, protože se vyrovnaly síly. Jsme schopní bojovat o přední příčky a je to vidět na šampionátu konstruktérů. Bojujeme statečně,“ pochvaluje si Lacko, který má s Vršeckým jasně rozdělené role.

On útočí na přední příčky a zkušený, dvojnásobný mistr Evropy, který rovněž pomáhá při vývoji speciálu pro Rallye Dakar, se ho snaží chránit.

„Mým úkolem je krýt Adamovi záda a sbírat body. To je důležité,“ říká Vršecký a Lacko mu za to děkuje: „Dříve, když jsem jezdil za konkurenci, tak když jsme jeli vedle sebe, nedarovali si ani centimetr a většinou to nedopadlo dobře. Pak jsme se hádali na věži, kdo za to mohl, ale teď je to jiné. Jsme opatrnější, mám týmového kolegu, který mě nevyřadí ze hry, a jsme v jednom týmu.“

Závody ME v Mostě jsou v plánu od 28. do 30. 8. 2015 a mimo závody bude k dispozici doprovodné programy jako vstup diváků na startovní rošt, projížďka pilotů městem nebo představení nového „dakarského trucku“ Tatra Fénix.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud