Martin Tomaides
26. května 2018 • 18:59

Nezdolný Lacko i přes zdravotní trable zazářil! Vojtíšek byl v plamenech

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z MISANA | Obhajoba evropského titulu, to byl jasný cíl Adama Lacka ze stáje Buggyra Racing před startem nového ročníku šampionátu trucků. Jenže problém se objevil už v Česku, zkušený jezdec musel podstoupit na začátku měsíce operaci slepého střeva, která se nepříjemně zkomplikovala. Lacko ale ukázal duši bojovníka a v sobotu v rozpálené Itálii urval fantastické dvě druhé pozice.



Misano připravilo závodníkům šampionátu ETRC skutečně žhavé podmínky. Kopce, které jsou jinde plné fanoušků, teď byly výrazně prořídlé. Kdo mohl, ten vzal plavky a ručník a uložil se k moři. Takhle krásné počasí v celé oblasti panovalo. Nicméně milovníci dunivých motorů, jež jízdy vynechali, museli litovat. Přišli o pořádnou porci zábavy.

Třiatřicetiletý Lacko si v tréninku na první závod vyjel šesté místo, které hájil i po startu. Ale ne nadlouho. Už ve druhém kole to v hledišti pořádně zahučelo a nad tratí se objevil hustý černý kouř. V potížích se ocitl veterán František Vojtíšek se svým MANem.

„Jel jsem na čtrnáctém místě a na cílové rovince se ozvala rána. V kameře jsem viděl oheň, rychle vymáčkl spojku a snažil se zastavit. Nevěděl jsem co se stalo, jen jsem si byl jistý, že nejde o motor," vykládal zkušený závodník.

František Vojtíšek a jeho ohořelý kamionFoto Buggyra Media

Na vině byla prasklá kardanová hřídel. Nad ní totiž sedí palivová nádrž, která se prorazila a vznikl oheň. Vojtíšek nicméně dokázal zachovat chladnou hlavu a celou situaci bral s úsměvem na tváři.

„Vždyť se na mě podívejte, mám úplně čistě bílou kombinézu, do kabiny ani nešel žádný dým, neměl jsem strach, že bych třeba shořel," řekl, ačkoliv jeho truck změnil barvu z bílé na černou.

Vojtíšek v závodě, který měl nucenou třičtvrtěhodinovou pauzu pokračovat nemohl. Nový start pak hodně sedl Lackovi, který se proboxoval na třetí místo, které do konce nepustil. Udržel za sebou i dotěrného maďarského divocha Norberta Kisse. V cíli pak přišla pro tým Buggyra ještě jedna dobrá zpráva, druhý Antonio Albacete totiž překročil povolenou rychlost a desetivteřinová penalizace ho posunula až za českého jezdce.

Adam Lacko poprvé startuje s číslem 1Foto Martin Tomaides (Sport)

Druhý závod plný karambolů znovu vynesl Lackovi druhé místo, i když tady byly body ještě více vybojované. Nadupaný Jochen Hahn visel českému jezdci na zadním nárazníku až do předposledního kola. Tam Lacko zvládl předjet Anthonyho Janiece a získal na druhém místě trochu klidu.

Takže Lackova zarputilost nakonec z víkendu plného obav začala dělat víkend, na který jsou u Buggyry zvyklí. „Adam se sám musel rozhodnout, jestli chce jet. Věděli jsme, že nebude chtít ztratit body z Misana a že to je bojovník. Jsem rád, že to vzal na sebe," vykládal manažer stáje Buggyra Jan Kalivoda.

V hlavě vedení stále byl jako plan B možný start Davida Vršeckého, nicméně ten ani do Itálie nepřijel a byl připravený jako žolík na telefonu. Kdyby Lacko nezvládl závodit, dorazil by pomoci do nedělních závodů. „Jenže my jsme tušili, že i kdyby měl stále bolesti a nemohl jet naplno, že by stejně jel a udělal aspoň nějaký bod," řekl Kalivoda.

V sobotu jich nakonec bylo 24...

Výsledky:

1. závod: 1. Hahn (Něm./Iveco), 2. Lacko (ČR/Buggyra) - 8,707, 3. Albacete (Špa./MAN) - 11,109.

2. závod: 1. Lenz (Něm./MAN), 2. Lacko (ČR/Buggyra) - 4,755 3. Janiec (Fra./MAN) - 8,197.

Adam Lacko na startu prvního sobotního závodu poprvé s číslem 1
Video se připravuje ...

VIDEO: Takhle vypadal závodní víkend v Misanu

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud