13. února 2020 • 17:11

Koronavirus přinesl nejhorší den. Přípravy na olympiádu ale jedou dál

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Horší den od počátku epidemie koronaviru ještě svět nepoznal. Čínské úřady potvrdily smrt rekordních 254 lidí a první úmrtí dokonce zaznamenalo i Japonsko. Organizátoři letních olympijských her v Tokiu ale ujišťují, že přípravy na sportovní akci roku pokračují.



Svět ovládá nervozita a přímo v Japonsku podle CNN kvůli koronaviru zemřela žena starší osmdesáti let z prefektury Kanagawa, která sousedí s Tokiem. Japonsko eviduje nejvíce lidí nakažených novým koronavirem mimo Čínu - celkem 247 případů, z nichž 218 bylo zaznamenáno na výletní lodi, jež v karanténě kotví v japonském přístavu Jokohoma.

Pořadatelé tokijské olympiády ale ujišťují, že se sportovci nemusí bát, že by o letošní Hry přišli.

„Nezvažujeme odložení nebo zrušení Her,“ uvedl Toshiro Muto, výkonný ředitel organizačního výboru Tokio 2020.

Epidemie koronaviru, která původně vypukla v prosince v čínském městě Wu-chan , na startu olympijského roku už sport významně ovlivnila. Bylo například zrušeno halové mistrovství světa v atletice v Nan-ťingu nebo odložena Grand Prix formule 1 v Šanghaji. Kromě toho byla odvolána spousta menších akcí po celé Číně.

V roce 2016 se v období před olympijskými hrami v Riu de Janeiru řešily obavy z viru zika, který pak brazilské Hry nijak neovlivnil. Sportovní ředitel ČOV Martin Doktor připouští, že teď je situace ožehavější.

„Zika byla hodně lokalizována přímo v Brazílii a měla trochu jiné symptomy a důsledky. Ukázalo se, že to byla spíš mediální bublina. Koronavirus je trochu vážnější záležitost,“ uvedl Doktor.

V četnosti pořádání Japonsko překonala už jen Francie a USA.
V četnosti pořádání Japonsko překonala už jen Francie a USA.

Čínští sportovci v současnosti nemůžou cestovat ze země. A naopak čínské fotbalistky, které v době kdy epidemie začínala, už byly na cestě do Austrálie k utkáním olympijské kvalifikace, putovaly v Brisbane přímo do karantény a musely trénovat na hotelové chodbě. Čína se kvůli epidemii vzdala domácího prostředí a tři zápasy kvalifikační skupiny odehrála během posledního týdne v Sydney.

Šéf tokijské olympiády Muto přiznal vážné obavy, že rozšíření infekčního onemocnění může ochladit atmosféru před olympijskými hrami. I proto na čtvrteční ráno organizační výbor Her svolal tiskovku, kde se snažil atmosféru uklidnit. Starosta olympijské vesnice Saburo Kawabuchi doufá, že by na virus mohlo platit tokijské počasí.

„Na základě různých informací, které dostáváme, se zdá, že virus není tak silný jako virus chřipky. Je citlivý na vlhkost a teplo. V Japonsku máme sezonu dešťů, která by mohla virus porazit,“ domnívá se Kawabuchi.

Infekci novým typem koronaviru podlehlo ve světě už 1370 lidí, přičemž 1368 mrtvých registruje Čína, jednoho Filipíny a jednoho Japonsko. Nakažených je ve světě přes 60 000. Český olympijský tým situaci sleduje, ale zatím zůstává v klidu.

„Zatím žádné ohrožení olympijských her nebylo na pořadu dne,“ uvedl Doktor.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud