3. března 2020 • 14:03

Olympiáda a koronavirus? Japonci bez plánu B: Ministryně připustila odklad

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pořadatelé olympijských her v Tokiu zatím nemají náhradní plán kvůli epidemii koronaviru, která zasáhla i hostitelskou zemi. Uvedl to Kacura Enjo, zástupce ředitele pro přípravu olympijských her. Prezident MOV Thomas Bach ujistil, že se počítá se zahájením her 24. července, ale olympijská ministryně Seiko Hašimotová připustila, že by se mohly konat i později. 



Na otázku v japonském parlamentu o aktuálním stavu olympijských příprav ministryně Seiko Hašimotová řekla, že ve smlouvě mezi MOV a Japonskem „se počítá, že olympiáda se uskuteční během roku 2020. Může to být interpretováno jako umožnění odkladu.“

Zároveň ale dodala, že organizátoři dělají vše proto, aby sportovní svátek proběhl podle původního časového plánu.  

Člen MOV Dick Pound tminulý týden uvedl, že pořadatelé mají tři měsíce na definitivní rozhodnutí o osudu her. Organizátoři ale ohrožení olympiády nepřipouštějí. „Nic se nezmění na tom, že se olympijské hry uskuteční podle plánu. Ani nepřemýšlíme o tom, kdy nebo za jakých okolností bychom se měli rozhodovat. Takové myšlenky nás vůbec nenapadají,“ řekl Enjo v rozhovoru s agenturou Reuters.

V Japonsku bylo dosud zaznamenáno více než 900 případů nákazy koronavirem, který způsobuje respirační onemocnění COVID-19. Většina z nich, přes 700, pochází z výletní lodi Diamond Princess, která je v karanténě nedaleko Tokia. Výrazně postižený je ostrov Hokkaidó, kde tamní vláda vyhlásila minimálně do 19. března mimořádný stav. Na tomto ostrově leží Sapporo, kam byly kvůli očekávanému vedru přesunuty atletické maratony a chodecké závody.

V četnosti pořádání Japonsko překonala už jen Francie a USA.
V četnosti pořádání Japonsko překonala už jen Francie a USA.

Odložení olympiády v Tokiu o půl roku?

Vzhledem k postupu epidemie a rušení řady sportovních akcí v Japonsku se spekuluje o osudu olympiády. Podle japonských médií by mohly být odloženy o půl roku až rok. „Žádná taková debata neprobíhá,“ uvedl Enjo. Organizátoři ale zvažují omezení tradiční štafety s olympijským ohněm.

Japonci za přípravu her v Tokiu utratily miliardy dolarů. Vznikla řada nových sportovišť a japonská vláda věřila v rozmach turistického ruchu. Tokio se olympiády nehodlá vzdát. Když přišel jeden z kandidátů na londýnského starostu s nabídkou, že by britská metropole mohla pořadatelství převzít, snesla se na něj z japonské strany vlna kritiky.

Šéf MOV Bach organizátory podpořil. „Přípravy na olympijské hry 2020 v Tokiu pokračují s cílem mít tohle léto v Tokiu úspěšnou olympiádu a ujistit sportovce, aby pokračovali naplno v tréninku a přípravách,“ řekl v telefonickém rozhovoru pro vybraná japonská média.

Kdy naposledy došlo ke zrušení olympiády?

Přestože v minulosti musely olympijské hry čelit různým událostem, které ohrožovaly jejich konání, Mezinárodní olympijský výbor o zrušení rozhodl pouze v době světových válek v letech 1916, 1940 a 1944.

K vážným událostem, které ohrozili bezpečnost sportovců došlo i v roce 1972 v Mnichově. Během teroristického útoku bylo zavražděno 11 izraelských sportovců.

S chřipkovou epidemií se pro změnu potýkali českoslovenští hokejisté na ZOH 1976. Nakonec však tým plný hvězd včetně Jiřího Holečka a Ivana Hlinky vyválčil stříbro.

Na zrušení olympiády si můžete i vsadit

Sázkové kanceláře se ihned chopily příležitosti a vypsaly kurzy na konání LOH 2020 v Tokiu v plánovaném termínu. Na konání olympiády je vypsán kurz cca 1,5:1.

Koronavirus a sport ONLINE >>

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud