2. března 2020 • 14:49

Biatlon v Novém Městě bez diváků! Nebyla jiná možnost, říká Hamáček

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světový pohár v biatlonu se bude tento týden konat v Novém Městě na Moravě bez přítomnosti diváků. Rozhodla o tom dnes Bezpečnostní rada státu, řekl ČTK ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Rada se pořádáním poháru zabývala v souvislosti se šířením koronaviru. Na závody ve Vysočina Areně se chystaly desetitisíce fanoušků. Testy v neděli odhalily v Česku první tři případy nákazy novým typem koronaviru.



Ve středu bude Bezpečnostní rada státu jednat o osudu dalších sportovních akcí s větším počtem diváků. Například v neděli se ve fotbalové lize hraje derby Slavia - Sparta, na které by mohlo dorazit 20 tisíc fanoušků.

„Z mého pohledu je to rozhodnutí Bezpečnostní rady státu a organizátoři se s tím budou muset vypořádat. Vzhledem k tomu, kolik lidí na tu akci mělo přijet, je to preventivní opatření a za mě, já jsem žádnou jinou alternativu neviděl,“ řekl novinářům po jednání rady ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Zprávu musíme přijmout, je to holý fakt. Samozřejmě to není nic příjemného, ale existují i vyšší principy a rozhodnutí se přizpůsobíme,“ řekl ČTK Jiří Hamza, šéf organizačního výboru a prezident Českého biatlonového svazu.

Bezpečnostní rada státu o koronaviru jednala už minulý týden, občanům pak doporučila necestovat do italských regionů postižených nákazou. Tento týden se rada zaměřila na masové akce včetně biatlonu. „Jak je známo, Švýcarsko rozhodlo o zákazu akcí s více než tisícovkou osob, Francie s 5000 osob. Ve středu ráno rozhodneme o dalších akcích,“ řekl na tiskové konferenci po radě premiér Andrej Babiš (ANO).

S teplotami nad nulou musí pořadatelé Světového poháru připravit trať pro závody
S teplotami nad nulou musí pořadatelé Světového poháru připravit trať pro závody

Světový pohár v Novém Městě se bude konat od 5. do 8. března. Během čtyř dnů je na programu šest závodů. Organizátoři očekávali každý den 30.000 návštěvníků. Příjem ze vstupného se podle Hamzy blíží k 35 milionům korun, o případném vracení vstupného budou organizátoři teprve jednat. Rozpočet akce se pohybuje okolo 65 až 70 miliónů korun.

V prohlášení na svazovém webu Hamza informoval, jak organizátoři naloží s prodanými vstupenkami. „Po jednání se zainteresovanými státními orgány oznámíme do 20. dubna 2020, nejpozději však dle zákona do devadesáti dnů, mechanismus, jakým se bude vracet vstupné, případně zda bude možná výměna za vstupenky na Světový pohár ve Vysočina Areně v roce 2021,“ napsal Hamza.

Organizátoři závodů v Novém Městě na Moravě minulý týden uvedli, že jsou připraveni řídit se pokyny státní správy. Doufali, že se závody uskuteční podle plánu. Starosta Nového Města Michal Šmarda (ČSSD) na twitteru apeloval na to, aby BRS rozhodnutí o biatlonu už neodkládala.

Kvůli obavám z šíření koronaviru se už bez diváků uskutečnily například odveta 2. kola fotbalové Evropské ligy Inter Milán - Ludogorec Razgrad v Itálii nebo všechny víkendové zápasy nejvyšších švýcarských fotbalových a hokejových soutěží. Původně se za zavřenými dveřmi mělo uskutečnit i několik utkání italské fotbalové ligy, ale kluby nakonec daly přednost jejich odložení. Bez účasti diváků by mělo být i březnové finále Světového poháru ve sjezdovém lyžování v Cortině d'Ampezzo nebo zápas kvalifikace Davisova poháru mezi Japonskem a Ekvádorem.

Novým typem koronaviru, šířícím se od prosince z Číny, se nakazilo už přes 88.000 lidí v téměř sedmi desítkách zemí. Tři tisíce nakažených zemřely. Z evropských zemí hlásí nejvíce případů nákazy Itálie.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud