1. července 2021 • 15:00

Boj basketbalistů o Tokio? Neházíme flintu do žita, zní z české kabiny

Autor: mm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Turkům to padalo, nám naopak ne. Slova zklamaných českých reprezentantů po nevydařeném vstupu do olympijské kvalifikace zněla jasně. Basketbalisté se potřebují z prohry 70:87 rychle oklepat, k udržení naděje na účast pod pěti kruhy musejí porazit Uruguay, proti které nastoupí již v pátek (4.35, ČT sport).



V sestavě s Tomášem Satoranským a Janem Veselým. Zato bez jediného přípravného zápasu v kompletním složení. Obtížný vstup do olympijské kvalifikace český tým zvládl jen částečně. Nadějné chvíle střídaly chyby a ztráty. Tým Ronena Ginzburga navíc brzdila slabší produktivita. Turci stříleli se 49% úspěšností, Češi zůstali na 40 %.

„Byl to náš první zápas v kompletní sestavě. Měli jsme některé dobré momenty, ale jinak to bylo z naší strany nahoru dolů. Hráli jsme proti dobrému týmu, ale na konci jsme udělali moc ztrát a soupeř nám z toho dal řadu lehkých košů,“ hodnotil zápas Ginzburg, který hledal optimální složení sestavy.

„Snažili jsme se využít pod košem najednou i Veselého s Ondřejem Balvínem, ale je to věc, kterou jsme zatím neměli moc času trénovat. Do budoucna se však mohou oba skvěle doplňovat. Jsou silní, mohou získávat doskoky a ještě více zpevnit naši obranu. Je dobře, že v nich máme i tuhle možnost,“ řekl kouč.

K vydařenému startu pomohla razantní smeč Patrika Audy, po které vedli Češi 5:0. „Začátek se povedl. První čtvrtka byla dobrá, ale během zápasu bylo hodně chyb a ztrát. Turkům to padalo a nám tolik ne. To podle mě byly ty dva velké rozdíly,“ hledal příčiny porážky pivot mající za sebou svou premiérovou sezonu v japonské lize.

S výjimkou pár minut ve druhé čtvrtině se už čeští reprezentanti do vedení nepropracovali. V závěru se pak marně snažili stahovat manko. A na palubovku se dostali i hráči z lavičky. „Později jsme i začali myslet na další utkání, takže jsme provedli nějaká střídání. Z výsledku nejsem šťastný, ale je to první zápas a věřím, že to bude příště lepší,“ doufal Ginzburg.

Dvěma trojkami se blýskl Lukáš Palyza, jenže i jeho snaha na zvrat vyšla nakonec vniveč. „Ve fázích, kdy jsme stahovali na sedm, osm bodů a vypadalo to ještě nadějně, že s výsledkem budeme moct něco udělat, tak jsme vždycky vyrobili nějakou ztrátu. Ta pak rezultovala v přečíslení tři na dva a Turci to taky trestali rychlou trojkou. Takže naděje byla vždy rychle uhašena,“ litoval Palyza.

Turecko, které v úvodním duelu vyhrálo nad Uruguayí 95:86, ovládlo skupinu a v semifinále se vyhne domácí Kanadě. Na favorita narazí právě vítěz utkání Česko - Uruguay. „Musíme se z toho otřepat a moc nad tím nepřemýšlet, protože druhý zápas, který už pro nás bude o všechno, přijde hodně rychle. Musíme co nejlépe zregenerovat a doufat, že střelecká impotence, která nás bohužel provázela, nás pustí a bude to o něčem jiném,“ prohlásil Palyza.

Odpočinek? Ten hráči nebudou mít ani 24 hodin. „Uruguayci hráli hodně dobrý basket proti Turecku první zápas. Je třeba se znovu podívat na video a najít nějaké skulinky v jejich obraně. Musíme do toho dát všechno, protože jde o hodně,“ upozornil Auda.

Uruguayci v prvním zápase hodně spoléhali na výkon Jaysona Grangera z Alby Berlín. Opírat se ale budou určitě také o zkušeného Estebana Batistu. „Dokážeme ho eliminovat. Honza i Ondra jsou vysocí a hrají velmi dobře pod košem jak v obraně, tak v útoku. Myslím, že tu výšku a sílu pod košem my máme taky a s tím by neměl být problém,“ prohlásil Auda.

Cesta do Tokia už vede jen přes tři vítězství v řadě. „Šance zabojovat o olympiádu přichází jednou za x let a byla by škoda, kdyby se nám nepovedlo ji uživit. Já bych neházel flintu do žita, že jsme prohráli s Turky. To byl první zápas. Nepovedlo se. Já věřím, že pokud v pátek vyhrajeme, tak se zvedneme a i do dalších bojů pak budeme předvádět mnohem konkurenceschopnější výkony a výsledky,“ dodal Palyza. 

Olympijská kvalifikace basketbalistů ve Victorii (Kanada):

Skupina B:
ČR - Turecko 70:87 (14:17, 38:45, 54:63)

Sestava a body ČR: Satoranský 15, Veselý 13, Auda 10, Bohačík 5, Samoura 0 - Balvín 9, Palyza 6, Peterka 5, Schilb 4, Sehnal 3, Vyoral 0. Nejvíce bodů Turecka: Korkmaz 20, Mahmutoglu 13, Ilyasova 12. Fauly: 15:19. Trestné hody: 16/12 - 12/9. Trojky: 6:12. Doskoky: 42:37.

Tabulka:

1. Turecko 2 2 0 182:156 4
2. Uruguay 1 0 1 86:95 1
3. ČR 1 0 1 70:87 1

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud