25. července 2021 • 12:20

Nizozemka slavila zlato, pak zjistila, že je až druhá: Zmýlila jsem se...

Autor: krm, ČTK
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Její vítězství překvapilo všechny. I nejbližší soupeřku. Olympijskou vítězkou v silničním závodě cyklistek se nečekaně stala Rakušanka Anna Kiesenhoferová. A Nizozemku Annemiek van Vleutenovou to šokovalo tak, že když jako druhá dorazila do cíle, chvíli euforicky slavila zlato. Brzy ale zjistila, že se nakonec musí spokojit jen se stříbrnou medailí.



Klíčová chvíle závodu o délce 137 kilometrů přišla krátce po startu. Pětičlenná skupina se dostala do úniku a postupně si vypracovala až desetiminutový náskok.

Pak cyklistkám z čela závodu síly docházely, Kiesenhoferová ale předvedla úžasný výkon a sólojízdou si nakonec vybojovala olympijský triumf. Proč jde o takovou senzaci? Rakušanka jezdila naposledy v roce 2017 za ženský tým stáje Lotto-Soudal a od té doby nemá profesionální kontrakt. V Tokiu ale měla životní den.

Ten zaskočil i Nizozemsku Annemiek van Vleutenovou, která přijížděla do cíle s tím, že jede pro zlato. Z cyklistky tryskala euforie, okamžitě začala radostně objímat členy nizozemského týmu.

Annemiek van Vleutenová chvíli slavila zlato, pak zjistila, že je druhá
Annemiek van Vleutenová chvíli slavila zlato, pak zjistila, že je druhá

Jenže pak se všechno rychle změnilo… Když se dozvěděla, že Kiesenhoferová už je dávno v cíli, radost vystřídal zmatený výraz. „Zmýlila jsem se, vůbec jsem nevěděla, že už někdo dojel přede mnou,“ přiznala pak mezi novináři.

Závodnice v olympijském závodě nemohou komunikovat vysílačkami s trenéry, jak jsou obvykle zvyklé. Proto Van Vleutenová nevěděla, že Rakušanka jako jediná z úniku ještě zůstala vepředu. A nebyla sama.

„Ne, vážně jsem nevěděla o tom, že byla ještě nějaká závodnice před námi. Když jsme dohnaly Plichtovou a Šapiraovou, tak jsem se domnívala, že se jede o zlato,“ podotkla další Nizozemka Anna van der Breggenová.

Jediná Češka na startu Tereza Neumanová obsadila 33. místo.

Vstoupit do diskuse
3
Články odjinud


Články odjinud