29. července 2021 • 12:13

Co nevíte o Liptákovi: zlatá rada od kolegy, prohra s tátou i úkol od dětí

Autor: lt
Vstoupit do diskuse
1
  • Video se připravuje ...

    Česko má nového sportovního hrdinu. Devětatřicetiletý Jiří Lipták v českém finále trapu porazil svého o sedm let staršího kamaráda Davida Kosteleckého. A sportovní fanoušci se seznamují s novým olympijským šampionem, prvním českým z Tokia 2021. Co o tomhle sympatickém Moravákovi nejspíš nevíte? Kdy se střelbou začal, jakou radu nad zlato dostal, v čem ho nedávno porazil jeho otec a co nejraději dělá, když si sedne na posed?

  • Sportovní úspěchy

    Dlouhou dobu byl ve stínu svého kamaráda a kolegy Davida Kosteleckého, olympijského šampiona z Pekingu 2008. Ale žádný cucák to rozhodně není. Tokio je jeho druhá olympiáda, na té první v Londýně skončil osmnáctý, z čehož byl hodně zklamaný, do Ria se těsně nekvalifikoval. Vedle toho je ale mistr Evropy z roku 2019, v jeho sbírce jsou i dvě stříbrné medaile z kontinentálního šampionátu (2012, 2021) a také bronzy z mistrovství světa (2010) i Evropy (2008, 2018). A teď do kolekce přibyla ta nejhodnotnější medaile.

  • Začátky s malorážkou, porážka od táty

    Se střelbou začal Jiří Lipták ve 13 letech. A jeho první zbraň byla tátova malorážka. „Vždy jsem se těšil na víkend, že pojedeme na myslivecké závody s tátou nebo dědou. Samozřejmě jsem se mohl jenom dívat, ale po závodech mě nechali vystřelit. A tak se nabalovaly první zážitky,“ vzpomínal v rozhovoru pro sport.cz. Na začátku mu prý bylo jedno, jestli cíl trefí, ale zbraň a celé prostředí kolem střílení mu prostě učarovalo na první pohled. Na myslivecké závody z malorážky se prý občas vypraví i dnes. Ale pozor – tady často nepatří mezi ty nejlepší. „Občas mě klidně porazí polovina lidí ve startovním poli,“ přiznává s tím, že nedávno ho při jedněch ze závodů porazil i jeho 65letý otec. Jedná ale prý o úplně jiný druh závodů, než ten, v němž pokořil v Tokiu celý svět.

  • Rada nad zlato od Kosteleckého

    Když se Jiří Lipták před pěti roky nekvalifikoval na olympijské hry do Rio de Janeira, cítil obrovské zklamání. A říkal si, že by bylo dobré něco v kariéře změnit. Tenhle pocit v něm pak dozrál ve chvíli, kdy se před rokem rozhodlo, že se hry v Tokiu o rok posunou. A právě v té chvíli přišla rada nad zlato od kamaráda, kterého v dramatickém olympijském rozstřelu nakonec odsoudil ke stříbrné medaili – od Davida Kosteleckého. „Poradil mi očního lékaře, s nímž měl sám výborné zkušenosti. Věděl jsem, že technické věci při střelbě už nemá smysl měnit, ale tohle mi pomohlo,“ řekl pro sport.cz. Po návštěvě odborníka změnil trénink. Zlepšil prostorovou orientaci i reflex a postřeh, do přípravy zapojil i squash nebo badminton. A přidal i cvičení, při němž si nadhazuje do vzduchu míčky a při tom čte nápisy na pozadí. A výsledek? Ten už všichni znají.

    S Davidem Kosteleckým ho pak pojí nejen dlouholeté přátelství, ale navíc jsou téměř sousedé. Lipták bydlí jižně od Brna v Rajhradicích, Kostelecký v Holasicích, což je vzdušnou čarou necelý kilometr vzdálená vesnička.

  • Bodrý Moravák, myslivec a táta

    Velký koníček novopečeného olympijského šampiona rozhodně nepřekvapí. Myslivost a také rybolov! Myslivcem byl Liptákův děda i táta, který má prý stále kousek od Brna honitbu plnou srnců, daňků i divočáků. A právě myslivost je pro olympijského vítěze ta nejlepší regenerace a odpočinek. „Sednu si na posed klidně na pět hodin a úplně vypnu,“ svěřoval se v rozhovoru pro sport.cz. Zvěř ale rozhodně nekosí stejně jako asfaltové holuby. Často má největší radost z toho, když si natočí z posedu hezké video, na kterém za ranního rozbřesku urostlý srnec vyjde na paseku u lesa. „Nejsem myslivec, který to dělá pro to, aby si naplnil mrazák,“ upozorňuje Lipták, byť dobrému gulášku s pěti se rozhodně nebrání.

    A kdo měl z jeho triumfu v Rajhradicích největší radost? Manželka Petra, syn Daniel a dcera Karolína. Mimochodem syn Daniel se mu před 10 roky narodil jen týden poté, co se z potomka radoval i jeho kamarád a v olympijském závodě pokořený soupeř David Kostelecký…

    Děti mu také před odjezdem do Tokia daly jeden úkol: "Táto, přivez domů medaili." Úkol splněn!

Vstoupit do diskuse
1
Články odjinud


Články odjinud