Marie Sehnálková
30. července 2021 • 14:07

Pólista ze Strakonic hraje za Španělsko na OH: Češi na mě nezanevřeli

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Že Třinec nemá nohy? Omyl. Pardubice tíhu neunesly
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
VŠECHNA VIDEA ZDE

Španělé patřili v olympijském turnaji ve vodním pólu mezi jedny z favoritů. Honba za medailí byla částečně také českým úspěchem, i když nakonec jihoevropská země v souboji o bronz podlehla Maďarsku 5:9. V jejich týmu totiž hraje i Martin Faměra - jediný český profesionální pólista. „Původně jsem vůbec nepřemýšlel, že si zažádám o španělský pas. Když ale přišla nabídka, nezaváhal jsem," říká český sportovec.



S vodním pólem začínal Martin Faměra ve Strakonicích. Ke sportu ho tehdy přivedl jeho otec Karel, který dodnes působí jako trenér místního týmu. Talentovaný mladík svými výkony ale brzy přerostl nejen mateřský klub, ale i možnosti vodního póla v Česku.

Prošel si angažmá na Slovensku, ve Francii a v Německu až nakonec před sedmi lety zakotvil v jednom z nejlepších týmů Evropy – španělském CN-Atlétic Barceloneta.

Největší sen si ale původem český sportovec splnil až letos. Podařilo se mu získat španělské občanství, díky čemuž může startovat na letošních olympijských hrách v Tokiu.

„Původně jsem vůbec nepřemýšlel o tom, že bych si zažádal o španělský pas. Po třech letech v Barceloně, ale přišel tehdejší reprezentační trenér Španělska a zeptal se, jestli nechci reprezentovat jejich zemi. A protože jsem věděl, že je šance zahrát si například na mistrovství světa nebo na olympiádě, kam bych se s Českem nedostal, nezaváhal jsem a řekl, že ano,“ vzpomíná Faměra.

Po dvou letech vyřizování a právních úkonů se to nakonec skutečně podařilo. Faměra může coby občan Španělska reprezentovat na vrcholových akcích včetně té největší – olympiády. Právě tady patří Španělé k velkým favoritům celého turnaje. V základní skupině zatím neprohráli jediný zápas a porazili dokonce i jednoho z největších rivalů – srbské vítěze z Ria.

„Užívám si tady každý zápas. Je to pro mě splněný sen, který jsem měl od malička. Utkat se s nejlepšími sportovci světa je pro každého sportovce vrchol,“ pochvaluje si svou účast pod pěti kruhy.

Ačkoliv se rozhodl reprezentovat jinou zemi, nezanevřeli na českého sportovce ani doma. Obzvláště mezi komunitou vodních pólistů má olympionik celou řadu fanoušků. A není divu. Je totiž jediným českým profesionálem, který se tímto sportem živí, a to navíc v jednom z nejlepších evropském týmů.

„Každý den mi chodí spousty zpráv od lidí z Česka a Slovenska. Strašně si vážím toho, že mě sledují a podporují, a to i přesto, že reprezentuji jinou zemi,“ usmívá se pólista.

Vodní pólo na olympiádě a Češi

Vodní pólo je jedním z tradičních olympijských sportů. Poprvé se objevilo už na druhých Hrách v roce 1900 v Paříži. Nejúspěšnější zemí v historii olympiád je Maďarsko, které se může pyšnit celkem devíti zlatými, třemi stříbrnými a třemi bronzovými medailemi. Dalšími zeměmi, které v tomto sportu dominují, jsou Srbsko, Chorvatsko, Itálie nebo Španělsko.

V Česku má vodní pólo dlouholetou tradici, přesto však v osmdesátých a devadesátých letech zaznamenalo ústup ze slávy a dnes patří spíše k okrajovým sportům. V republice existuje aktuálně jedenáct klubů rozdělených do dvou lig. Reprezentační týmy se na mezinárodních akcích organizovaných federací FINA a LEN zpravidla neprosazují.

Žádný český tým se v době samostatnosti nezvládl probojovat na olympijský turnaj ve vodním pólu. Česko mělo naposledy své zástupce na hrách v Barceloně v roce 1992, kde se československý mužský výběr umístil na posledním 12. místě.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud