Martin Hašek
10. dubna 2024 • 13:13

První prize money na OH: Přelom, ale míň než za měsíc ve Spartě a Slavii

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Světová atletika se jako první mezinárodní federace rozhodla ocenit zisk zlatých medailí na olympijských hrách. Na Hrách v Paříži bude vítězství ve sportu, který je tradičně považován za olympijskou jedničku, oceněno prize money ve výši 50 000 dolarů, v aktuálním kurzu asi 1,17 milionu korun. Přestože se jedná o přelomové rozhodnutí, jde o menší částku, než mají hvězdy ve fotbalové Slavii či Spartě na měsíční výplatní pásce.



Pirre de Coubertin by asi brblal, ale pro světový sport je to milník. Zlatí olympijští medailisté v atletice budou první sportovci, kteří od své mezinárodní federace dostanou prize money za vítězství na olympijských hrách.

„Zavedení prize money pro zlaté olympijské medailisty je pro světovou atletiku a atletický sport jako celek zásadním momentem, který podtrhuje náš závazek posílit postavení sportovců a uznat jejich klíčovou roli při úspěchu všech olympijských her,“ řekl Sebastian Coe, prezident Světové atletiky.

Celková částka na olympijské prize money činí 2,4 miliony dolarů (asi 56 milionů korun) a Světová atletika na ně využije příspěvek Mezinárodního olympijského výboru, který dostává každé čtyři roky. Každý šampion individuální disciplíny obdrží 50 000 dolarů, asi 1,17 milionu korun. Pro štafetu bude vyčleněná stejná částka, o kterou se budou muset členové vítězného týmu podělit.

Pro atlety je to na jednu stranu pozitivní zpráva, protože dosud od mezinárodní federace nedostávali za zlato na olympiádě nic. Při srovnání s příjmy sportovců na globálním trhu ale částka ve výši těsně nad milionem korun může působit kontroverzně.

Pro srovnání, hvězdy fotbalové Sparty či Slavie berou víc peněz za jediný měsíc. V NFL je minimální plat nováčků 750 000 dolarů (17 milionů korun), v NHL 775 000 dolarů (18 milionů korun) a v NBA dokonce 1,1 milionů dolarů (25,6 milionu korun).

„I když je nemožné vyčíslit tržní hodnotu olympijské medaile nebo odhodlání a soustředění, které je třeba k tomu, aby člověk vůbec mohl reprezentovat svou zemi na olympijských hrách, myslím, že je důležité někde začít a zajistit, aby se část příjmů, které naši sportovci na olympijských hrách vygenerují, vrátila přímo těm, kteří dělají z olympijských her takovou světovou podívanou,“ uvedl Coe.

Úžasné finále oštěpu! Vadlejch získal stříbro, zkušený Veselý má bronz
Video se připravuje ...

Pro závodníky jsou prize money od Světové atletiky bonusem navíc k příjmům, které jsou s olympijským úspěchem spojené. Mnoho národních olympijských programů sportovcům přiznává za medaile z Her prémie. Další peníze si medailisté můžou vydělat na marketingovém trhu, zároveň často dostávají vylepšené platové podmínky ve vrcholových střediscích i víc peněz na budoucí přípravu.

Pokud by v Paříži například zvítězil oštěpař Jakub Vadlejch, kromě 50 000 dolarů od Světové atletiky by získal ještě odměnu od Národní sportovní agentury (za zlato v Tokiu dávala 2,4 milionu).

Světová atletika tradičně odměňuje všechny medailisty ze svých světových šampionátů. Na loňském MS v Budapešti dávala 70 000 dolarů za zlato (1,6 milionu korun), 35 000 dolarů za stříbro (800 000 korun) a 22 000 dolarů (půl milionu korun) za bronz.

Ve srovnání s dalšími velkými profesionálními sporty jsou odměny nejlepších atletů stále poměrně nízké. Vítězové Roland Garros a Wimbledonu například vloni získali 2,3 milionu eur (58 milionů korun) a 2,35 milionu liber (69 milionů korun).

„Mami, mami, tenis si ze mě dělá legraci,“ zněla jedna z reakcí na Instagramu poté, co Světová atletika svůj záměr na olympijské prize money oznámila.

V dalších komentářích uživatelé sociální sítě píší o ostudě či almužně. Objevil se i názor, že za vítězství na olympiádě by měli atleti dostávat milion dolarů.

Olympijské hry jsou dobře výdělečným podnikem. Pořádající Mezinárodní olympijský výbor vykázal v minulém olympijském cyklu zisk 7,6 miliardy dolarů (177 miliard korun), tvrdí však, že devadesát procent příjmů rozpouští zpátky v olympijském hnutí formou podpory pořadatelských měst olympijských her, financování světové antidopingové agentury WADA, programů solidarity či přímou podporou národních olympijských výborů. Většina olympioniků se tak k nějaké formě podpory dostane.

Pro srovnání, liga amerického fotbalu NFL vydělala za minulou sezonu rekordních 20 miliard dolarů (467 miliard korun). Předpokládá se, že necelá polovina zisku jde samotným hráčům.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud