29. června 2012 • 13:03

Česká bikrosařka jako Contador: Snědla maso z černého trhu?

Autor: nit
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Slovácko - Sparta: Juroška trefil ruku Kairinena, penalta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžké časy prožívá bikrosařka Jana Horáková. V den, kdy olympijské plénum schválilo nominaci na Hry do Londýna, se definitivně dozvěděla o svém trestu za dopingový nález z loňského roku. Stejně jako ve slavnén případu Španěla Alberta Contadora byla ve vzorku její moči odhalena anabolická látka clenbuterol. Kauzy jsou jiné, ale obhajoba podobná: Může za to podezřelé maso.



Je to smutný příběh. Devětadvacetiletá cyklistka Jana Horáková, v kariéře zlatá a stříbrná na MS ve fourcrossu a dvakrát bronzová na MS v bikrosu, měla pozitivní test vloni v září na světovém šampionátu ve švýcarském Champéry a od té doby vedla právní bitvu.

Ve čtvrtek však arbitrážní soud v Lausanne potvrdil dvouletý trest zákazu činnosti. Horáková tak přišla o olympiádu, místo ní se do sestavy pro Londýn dostala Romana Labounková, stále se však brání, že látku užila nevědomě.

„Detailně jsme rozebírali jídelníček, stravovací i picí návyky. Je technicky nemožné získat konkrétní kusy potravin, které člověk požil,“ říká Martin Kalabis, Horákové právní zástupce.

„Nejvyšší předpoklad je, že je to z jídla. Slečna Horáková konzumuje běžně maso, další živočišné výrobky, játra a podobně. To jsou věci, kde se clenbuterol objevit může.“

Podle zkoumání mezinárodní cyklistické unie UCI taková možnost existuje, její pravděpodobnost je však mizivá. Kalabis upozorňuje na nízké procento testovaného masa a tvrdí, že velké obchodní řetězce často ve snaze po snížení nákladů nakupují někdy v podezřelých oblastech.

„Ptal jsem se u producentů masa a všichni mi neoficiální cestou potvrdili, že existuje trh s černým masem,“ říká Kalabis. „Clenbuterol je v Mexiku, v Číně volně. Maso se sem importuje z Číny, zvlášť v rámci černého trhu.“

Jako Contador? My jsme ale opravdu čistí, tvrdí právník

Horákové obhajoba připomíná argumentaci Španěla Alberta Contadora, který měl na clenbuterol pozitivní test při Tour de France v roce 2010 a tvrdil, že se mu látka do těla dostala zkaženým masem.

Contador se dlouho hájil a během právní pře vyhrál i loňské Giro d´Italia. Nakonec byl však potrestán a přišel tak o vítězství na Giru i o triumf z Tour de France 2010.

Alberto Contador se drží v čele Gira d´Italia i po královské etapě. Na snímku mu jeden z fanoušků dává jasně najevo, co si o jeho dopingových aférách z minulé sezony myslí... Alberto Contador se drží v čele Gira d´Italia i po královské etapě. Na snímku mu jeden z fanoušků dává jasně najevo, co si o jeho dopingových aférách z minulé sezony myslí...Foto Reuters

Případ české cyklistky se však přece jenom liší. Horáková si nechala odebrat čtyři vzorky vlasů, které analyzovala laboratoř v Německu.

„Analýza vlasů prokázala, že v těle slečny Horákové se neobjevil clenbuterol v terapeutické a vyšší dávce,“ říká Kalabis.

Terapeutická dávka je v lékařské terminologii dávka, která vyvolává léčebný účinek.

„Pokud člověk neužívá terapeutickou látku, efekt není podstatný. U Horákové nedošlo ke zvýšení výkonnosti,“ tvrdí Kalabis. „Přijde mi nefér, když je případ srovnáván s Contadorem. Test na vlasy Contador nedělal. V rámci zkoumání byly u něj nalezeny látky, které jsou indikátorem toho, že tam bylo něco terapeuticky užívané. Jeho důkazní situace byla odlišná.“

Horáková kvůli projednávání případu nemohla startovat na květnovém světovém šampionátu v bikrosu v Birminghamu a je jisté, že nepojede ani na olympiádu. Arbitráž v Lausanne rozhodla o dvouletém trestu a její rozsudek se už nedá zvrátit.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud