24. července 2012 • 11:34

Do Londýna dnes vyrazila největší část české olympijské výpravy

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na olympijské hry do Londýna dnes odcestovala hlavní část české výpravy. Ranním speciálem z letiště v Praze Kbelích zamířilo do dějiště her 28 sportovců včetně basketbalistek či judistů a další desítky členů realizačních týmů. Dalších 38 sportovců vyrazí do britské metropole odpoledním letem. Dosud byli v městě nad Temží jen čtyři čeští olympionici.



Největší zastoupení v ranním letadle měly basketbalistky, jediné zástupkyně kolektivních sportů v české výpravě. Dvanáct hráček doplňuje osm členů realizačního týmu.

"Jelikož jsme měli už v 5:45 sraz na Folimance, abychom společně odjeli na letiště, tak jsem museli vstávat hodně brzo. Docela lituju lidi, kteří musejí denně vstávat v pět. Ale zase to pro nás bude příprava na brzké vstávání na první zápas s Čínou," připomněl trenér basketbalistek Lubor Blažek sobotní úvodní zápas od 9:00 londýnského času.

Jelikož většina hráček často cestuje letadlem za zápasy, nedělá jim létání větší problém.

"V tomto týmu není žádný extrém, co se týká letadel, ale pamatuji si, že se občas někdo našel, kdo měl z letadel strach. Já kdysi patřil mezi ně, ale po letech jsem zjistil, že stejně ničemu nezabráním, tak také už v klidu sednu a letím," řekl Blažek.

Nic na tom nezměnil ani fakt, že do Londýna se letělo armádním speciálem. "Naopak to považuji za zpestření," dodal kouč basketbalistek.

Ráno se do dějiště her vypravili stejným letem také například gymnastka Kristýna Pálešová, plavci, judisté, vzpěrač Jiří Orság, boxer Zdeněk Chládek, trampolínistka Zita Frydrychová či střelci v čele s Lenkou Maruškovou.

"Těším se hodně, až to celé začne. Je to moje první olympiáda, tak kdo by se netěšil," uvedl Orság.

Judista Jaromír Ježek se na OH kvalifikoval přímým postupem v kategorii do 73 kg.
Judista Jaromír Ježek se na OH kvalifikoval přímým postupem v kategorii do 73 kg.

Odpoledním letem se do Londýna přesunou i aspiranti na medaile veslaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková, čtvrtkařky Denisa Rosolová a Zuzana Hejnová či vlajkonoš badmintonista Petr Koukal.

Na londýnském letišti budou na sportovce čekat typické patrové autobusy, které českou výpravu dovezou do vesnice, kde našli Češi útočiště v korpusu 14 a bloku A.

"Strašně důležité je, že máme pro každého postel a na správném místě. Museli jsem kvůli tomu dělat manévry, přenášet postele, aby to padlo dohromady," řekl v Londýně šéf mise František Dvořák.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud