27. července 2012 • 17:00

VIDEO: Český dům otevřen. Snad Hry dobře dopadnou, doufá Klaus

Autor: ivp
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ač se Londýn naplno potopil do olympiády, doprava kolabuje a lidí je na ulicích více než obvykle, tato budova v centru nejde přehlédnout. Na záhonku září květiny v modro bílo červené trikoloře, na kolemjdoucí občas vykřikne mechanicky klikující Double decker (dílo umělce Davida Černého) a nad portálem moderního komplexu křičí do okolí nápis: Czech House – Český dům.



Tedy dům…možná až příliš skromné jméno. Tento komplex vábící české fanoušky, který dnes otevřel své dveře, připomíná velikostí a vybaveností spíše obchodní centrum.

Uvnitř nechybí obchody, jedenáct pivních píp (půl litr piva stojí čtyři libry), restaurace servírující české speciality a hlavně celoplošné plátno s pódiem.

„Je to nádherné. Jsem tu už několik dní, slyšel jsem příběhy, jak se to staví, a jsem rád, že se to povedlo, jak mělo. Výsledek je nádherný. Po skončení soutěží sem budu určitě chodit každý den. Je to místo, kde se můžeme potkávat s fanoušky a žádné složité scházení ve městech,“ pochvaloval si český badmintonista Petr Koukal.

V Londýně se oficiálně otevřel Český důmFoto ČOV

„Je to krásné. Kdo to vyráběl a dělal na tom, klobouk dolů. Nevím ale, jestli půjdu na pivko, ale možná zajdu na knedlo vepřo. To ale až po zápase, teď ještě musím držet váhu,“ pousmál se zase boxer Zdeněk Chládek.

Slavnostního otevření se zúčastnil i český prezident Václav Klaus, spolu s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou a českým velvyslancem ve Velké Británii Michaelem Žantovským.

Český olympijský dům v Londýně byl dnes oficiálně otevřen
Video se připravuje ...

Klaus si během návštěvy vyzkoušel svůj oblíbený basketbal na vystavěném basketbalovém hřišti 3 na 3. Při obou šestimetrových hodech však minul.

„Moc bych si přál, abychom v těchto olympijských hrách obstáli. Jedenáct medailí, které jsme zde získali v roce 1948 nevím, zda bychom je mohli zopakovat. To by byl určitě slušný výsledek. Snad to dopadne dobře,“ přiznal na závěr Klaus.

Prezident Václav Klaus otevřel Český olympijský dům v Londýně.
Prezident Václav Klaus otevřel Český olympijský dům v Londýně.

Vstoupit do diskuse
2
Články odjinud


Články odjinud