28. července 2012 • 17:01

Britům v cyklistice vypálil rybník Vinokurov, Kreuziger patnáctý

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO | Překvapivým vítězem silničního závodu cyklistů s hromadným startem na olympijských hrách v Londýně se stal osmatřicetiletý Kazach Alexandr Vinokurov. Český reprezentant Roman Kreuziger skončil patnáctý, Jan Bárta dojel na 74. místě.



Vinokurov ve spurtu dvou jezdců, kteří se v závěru utrhli z pětadvacetičlenné vedoucí skupiny, udolal Rigoberta Urána z Kolumbie. Bronz vybojoval Nor Alexander Kristoff. Až hluboko v hlavním poli mezi ostatními poraženými favority přijel do cíle po třídě The Mall u Buckinghamského paláce domácí Mark Cavendish na 28. místě.

Vinokurov se chtěl již loni rozloučit s kariérou a stát se manažerem stáje Astana, jejíž barvy obléká. Hlavním důvodem byl tehdy vážný pád na Tour de France, při němž si zlomil stehenní kost. Nakonec ale vyhlásil, že bude ještě jednu sezonu jezdit právě s výhledem úspěchu na olympiádě.

"Je to něco neskutečného," uvedl po dojetí vítěz, jehož rychlostní průměr činil přes 43,2 km/h. Nyní hodlá definitivně skončit. "Tour de France jsem dojel trochu unavený," připustil Vinokurov, jenž dokončil slavný závod krátce před startem her na celkovém 31. místě.

"Šlo však o olympiádu a já ji prostě musel jet," dodal jezdec, který měl na Tour v roce 2007 pozitivní dopingový test a nesměl dva roky závodit. V prosinci téhož roku oznámil konec kariéry, ale posléze své rozhodnutí přehodnotil.

"Miluji cyklistiku a nechci končit takhle. Cítím, že mohu opět vyhrávat velké závody," řekl tehdy a jak se ukázalo v Londýně, byl sám sobě dobrým prorokem.

Jeho stájový kolega Kreuziger byl v závodě hodně vidět a vylepšil 45. místo ze své olympijské premiéry v Pekingu. Krátce po startu, který byl rovněž u Buckinghamského paláce, se po projetí parkem v Richmondu pokusil roztrhat čelo pelotonu, ale nástup skupiny několika uprchlíků měl jen velmi kratké trvání.

Vzápětí zaútočila další skupina 12 jezdců, jejíž pokus byl výrazně úspěšnější a po 45 kilometrech už měla na peloton k dobru čtyři a půl minuty. Při prvním nájezdu na 15,5 km dlouhý okruh na Box Hill, kde peloton čekalo dalších osm kompletních kol, již měla vedoucí skupina náskok pět a půl minuty.

Když byl po 121,5 km náskok vedoucí skupiny, která se zúžila na 11 závodníků, čtyři a půl minuty, začala se v pelotonu objevovat určitá nervozita a také náznaky zvýšené aktivity. Krátce po polovině závodu vyrazila za skupinou lídrů jedenáctka pronásledovatelů, v níž byl i Kreuziger, ale také například Ital Vincenzo Nibali a Vinokurov.

"Bylo to nahoru a dolů, jelo tam příliš mnoho lidí, což bylo velmi nebezpečné. Věděl jsem, že když pojedu s pelotonem, ve spurtu bych neměl šanci," řekl Vinokurov.

Pronásledovatelé si záhy vyjeli dvacetisekundový náskok a začali se přibližovat uprchlíkům. Na 152. kilometru dělilo obě skupinky 75 sekund, po 180. kilometru se již spojily a Kreuziger si opět vyzkoušel, jak se jede na úplné špici. Britové se všemožně snažili rozhýbat zbytek startovního pole a stahovali ztrátu.

Vepředu mezitím vyrazil na zteč Belgičan Philippe Gilbert, a když naposledy vystoupal na Box Hill a měl za sebou 200 ujetých kilometrů, vedl s náskokem 43 sekund. Nejdelší olympijský závod v historii tím však zdaleka nekončil: před jezdci bylo ještě 50 km a návrat do centra Londýna.

Gilbert byl dostižen a vedoucí skupina včetně Vinokurova mířila do finiše. Na možnost bojovat o medaile musel přibližně 10 kilometrů před cílem zapomenout Švýcar Fabian Cancellara, který nezvládl zatáčku a upadl. Zraněný závod po ošetření z doprovodného vozidla dokončil, ale nad startem obhájce zlata ve středeční časovce visí otazník.

Vinokurov s Uránem dokázali v závěru ujet a asi 300 metrů před cílem Kolumbijec, hodnocený jako nejlepší mladý jezdec při letošním Giro d'Italia, zaspal útok zkušeného Kazacha.

"Poslední metry byly moc těžké. Vinokurov zaútočil a já už neměl sílu na sprint. Je to však historická medaile a věřím, že Kolumbijci ji oslaví. Je pro ně," řekl Urán.

Poraženým byl naopak Cavendish. "Udělali jsme všechno, co jsme jen mohli. Diváci byli fantastičtí podél celé trati a náš tým byl neskutečný. Kluci na silnici nechali úplně všechno a jsem na ně pyšný. Australanům se ale závodit nechtělo," litoval Cavendish, který mohl být prvním britským vítězem olympijského závodu a zároveň prvním cyklistou, který by byl současně úřadujícím mistrem světa a olympijským vítězem.

Cyklistika - silniční závod mužů s hromadným startem (250 km):
1. Vinokurov (Kaz.) 5:45:57, 2. Urán (Kol.) stejný čas, 3. Kristoff (Nor.), 4. Phinney (USA), 5. Lagutin (Uzb.), 6. O'Grady (Aus.), 7. Roelandts (Belg.), 8. Rast (Švýc.), ...15. Kreuziger všichni -8, 74. Bárta (oba ČR) -40.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud