13. srpna 2012 • 08:45

Olympiáda podle amerických médií přinesla zábavu i triumf žen

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Londýnské olympijské hry podle amerických médií ukázaly, že tato sportovní událost je především velkým představením a zábavou. Přinesla také triumf žen. A to nejen těch v americkém dresu, které poprvé předčily své mužské kolegy v počtu medailí, ale i reprezentantek z jiných zemí, například Saúdské Arábie. Američtí novináři také oceňují většinou bezchybnou organizaci her a bezpečnosti na nich, byť jedním dechem připomínají, že to nebylo zadarmo.



Podle komentátora agentury AP se hry v Londýně po zastávce v Pekingu, kde nešlo nemyslet na moc a disidenty, vrátily lidem celého světa. "Na rozdíl od Pekingu před čtyřmi lety jsme se mohli zcela ponořit do sportu a jeho lidských dramat, aniž bychom museli ignorovat svědomí," uvedl.

Vyzdvihl také humor, kterým se vyznačoval už úvodní ceremoniál her, ale i dění na nich. Jako třeba když zřejmě nejvýraznější postava londýnských her, jamajský sprinter Usain Bolt, po svém vítězství prohlásil: "Jsem nyní žijící legendou. Můžete se vyhřívat v mé slávě." Anebo když britský jezdec po triumfu jeho týmu v parkúru v žertu vyjádřil naději, že teď už by se mu snad mohlo začít dařit u žen.

Šlo prostě o olympiádu, jak má být, napsala agentura AP. Lidé se podle ní ukázali v nejlepším světle, byť se i v Londýně vyskytly ošklivé momenty.

Například aféra v badmintonu, kdy se funkcionáři mezinárodní federace projevili jako pokrytci a exemplárně potrestali osm hráček. Podobných momentů ale podle AP bylo na olympiádě naštěstí málo.

Deník The New York Times vyzdvihl překvapivě bezproblémovou organizaci her, zvláště vzhledem k tomu, v jak velkém městě se konaly. K úspěchu her podle něj přispělo i dobré počasí.

Velkým tématem letošních letních olympijských her podle newyorského listu byly ženy. The New York Times připomínají, že vůbec poprvé v dějinách této sportovní události byla alespoň jedna žena v každé reprezentaci.

List vyzdvihl například saúdskou judistku Vuddžan Šaharkáníovou, která byla první ženou, která kdy zastupovala svou konzervativní vlast na olympiádě.

Mezi americkými reprezentanty pak ženy poprvé měly většinu a získaly také více medailí než jejich mužské protějšky. Výrazně tak přispěly k celkovému triumfu amerického týmu.

Jejich úspěch se děl na pozadí obecného trendu. Zatímco ještě na olympiádě v Soulu v roce 1988 bylo žen 26 procent účastníků, v Londýně už to bylo 44 procent.

Na olympiádu se podle deníku The New York Times bude vzpomínat kvůli tomu, co se tam nestalo. Na olympiádu nezaútočili teroristé, byť se před hrami psalo o tom, jak je město vůči takovému útoku zranitelné. Cena za to ale byla vysoká, bezpečnostní opatření přišla asi na 1,5 miliardy dolarů.

Nenastal ani očekávaný dopravní kolaps. Jedinou výraznější skvrnou na hrách tak podle listu byla prázdná sedadla na některých sportovištích.

Hry také v neposlední řadě zvedly náladu Britům, kteří sice triumfalismus nemají v povaze, ale strhly je nečekaně dobré výsledky jejich sportovců.

"Otázkou ale nyní je, zda tahle národní euforie dokáže vydržet, anebo ještě lépe vyvést zemi ze současné malátnosti, za niž může ekonomika," napsaly The New York Times.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud